MAI: Cinci persoane, salvate din situaţii critice; nu s-au înregistrat victime ale fenomenelor meteorologice
Publicat de Andreea Drilea, 25 mai 2016, 10:21
Cinci persoane au fost salvate din situaţii critice în noaptea de marţi spre miercuri şi nu au fost înregistrate victime sau efecte grave ale fenomenelor meteorologice, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în urma unei şedinţe operative pe care ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a avut-o cu şefii structurilor MAI şi reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, în cursul nopţii trecute toate autorităţile locale au fost mobilizate pentru prevenirea unor situaţii de risc pentru populaţie.
Astfel, aproape 4.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au acţionat cu peste 1.300 de mijloace tehnice în 22 de localităţi din 10 judeţe, afectate de fenomenele meteorologice periculoase.
Angajaţii MAI au intervenit pentru evacuarea din locuinţele izolate a două persoane din judeţul Bacău şi salvarea altor trei care necesitau asistenţă medicală de urgenţă, din acelaşi judeţ. Un caz deosebit a fost înregistrat în comuna Caşin (Bacău), unde satul Curiţa a fost complet izolat, pentru aproximativ trei ore, din cauza revărsării apelor şi colmatării podului pe care se face accesul în localitate, situaţia fiind remediată după intervenţia efectivelor MAI, se spune în comunicat.
Conform avertizărilor emise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, miercuri dimineaţă, la ora 9,00, a expirat Codul Roşu de inundaţii emis pentru cursuri ale unor râuri din judeţul Vrancea. MAI atenţionează că se menţin însă avertizări de Cod Portocaliu de ploi până la ora 15,00 şi Cod Galben de ploi până la ora 21,00, pentru mai multe zone din ţară.
În acest context, ministrul Petre Tobă a cerut miercuri dimineaţă şefilor structurilor operative ale MAI să fie în continuare vigilenţi şi să aibă forţe de rezervă pregătite să intervină rapid în cazul situaţiilor de urgenţă care ar putea pune în pericol viaţa şi siguranţa cetăţenilor, se mai arată în comunicatul citat.
Potrivit MAI, structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au colaborat foarte bine la nivel local cu toate instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, iar în localităţile unde riscul de inundaţii a fost depăşit se acţionează deja pentru evacuarea apei din curţile şi subsolurile inundate şi pentru decolmatarea fântânilor.
Totodată, peste 1.500 pompieri militari au acţionat, în ultimele 24 de ore, în sprijinul populaţiei şi autorităţilor din zonele afectate de vremea rea, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, într-un comunicat remis AGERPRES.
Conform IGSU, ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de marţi, cât şi pe timpul nopţii, echipaje de salvatori, alături de jandarmi, poliţişti şi voluntari, au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Cluj, Harghita, Neamţ, Sălaj, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.
Astfel, structurile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au fost angrenate în misiuni de evacuare a apei din 245 de case, 532 de curţi, grădini şi subsoluri, precum şi pentru decolmatarea a 22 de podeţe.
IGSU precizează că la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor pentru vremea rea a fost activată grupa operativă, iar forţele din teren monitorizează atent cursurile de apă pe care sunt preconizate creşteri ale debitelor.
‘În acest moment, echipajele de pompieri din cadrul ISU Vrancea intervin în localitatea Broşteni, pentru asanarea fântânilor şi decolmatarea unor podeţe. Totodată, reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, alături de autorităţile cu atribuţii în domeniu, desfăşoară activităţi de evaluare a pagubelor produse în judeţele afectate de inundaţii’, afirmă reprezentanţii IGSU.
Totodată, IGSU a dispus unităţilor din judeţe vizate de avertizări asigurarea rezervei de personal, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative.
‘Având în vedere că fenomenele meteo periculoase prognozate sunt încă în vigoare, peste 6.500 de pompieri, cu 700 mijloace tehnice, rămân la datorie şi sunt pregătiţi să intervină în sprijinul comunităţilor. Evoluţia efectelor generate de acest tip de risc este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, precum şi prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă’, se mai arată în comunicat.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)