Marţi se va lua o decizie finală privind calculul ratei de infectare COVID
Publicat de , 23 martie 2021, 06:27
Întrebat în legătură cu prelungirea carantinării Timişoarei, premierul Florin Cîţu a precizat că astăzi va avea o întâlnire cu Asociaţia Consiliilor Judeţene şi cu Asociaţia Municipiilor.
De la aceste discuţii aşteaptă soluţii pentru a se putea evita carantinarea.
Pe de altă parte, Florin Cîţu a arătat că nu este avută în vedere calcularea în mod diferit a ratei de infectare.
„Nu revenim asupra acelei formule” – a subliniat Cîţu.
Şi, totuşi, o decizie finală privind calculul ratei de infectare va fi luată abia astăzi.
Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se fac simulări pe baza a şase indicatori, sunt: indici de trend evolutiv, rată de incidenţă, capacitate de testare, număr de cazuri pe unitate teritorială, focar sau fără focar.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au discutat despre posibilitatea schimbării indicatorilor de calcul a grilei de carantinare, astfel încât aceştia să fie mai sugestivi pentru procesul epidemiologic din ţară, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan: Sunt şase indicatori. Am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înţeles cu toţii că vom face simulări, iar mâine la ora 1:00 ne vom întâlni ca să tragem concluzia finală. Sunt practic indici de evoluţie, de trend evolutiv, de rată de incidenţă, de capacitate de testare, de capacitate sau de număr de cazuri pe o unitate teritorială, focar, fără focar. Deci, practic, sunt nişte indicatori tehnici. Practic, dorim să avem o testare mai abundentă decât o avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în ţară.
Incidenţa cumulată la 14 zile la mia de locuitori ar putea fi calculată luând în considerare 14 zile pentru care raportările privind cazurile de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt complete.
Andreea Moldovan: Rata de incidenţă se calculează pe un interval de 14 zile, doar că există un număr de teste care nu sunt raportate în timp util de către laboratoare. De asemenea, există un număr de teste care nu sunt alocate. Testele care nu sunt alocate nu sunt în modul acesta pentru că e nevoie de ancheta epidemiologică ce stabileşte apartenenţa cazului respectiv, astfel încât, având un număr de teste nealocate şi un număr de teste care nu sunt transmise în intervalul de timp optim de către laboratoare, am observat că există diferenţe în calculul ratei de incidenţă, drept pentru care am convenit cu toţii astăzi să calculăm această durată de incidenţă luând în evaluare 14 zile, dar, practic, 14 zile care se opresc cu trei zile anterior momentului vorbirii, tocmai ca acele cazuri pe care noi le luăm în calcul să fim sigur că sunt cazuri alocate şi cazuri raportate corespunzător.
Dr. Andreea Moldovan a mai adăugat că îşi doreşte să facă testarea mai accesibilă, astfel speră ca săptămâna aceasta să iasă un nou ordin care să le permită oamenilor un acces mai uşor la testare.
De asemenea, autorităţile îşi propun să deschidă noi centre de testare, care să fie accesibile şi la îndemână.
Dr. Andreea Moldovan susţine că nu ia în calcul, în momentul de faţă, o carantinare naţională.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)