Mateescu (ANM): În prezent nu există pericolul ca norul poluant din Ucraina să ajungă deasupra României
Publicat de Andreea Drilea, 22 martie 2022, 19:32
În prezent nu există niciun pericol ca norul poluant din Ucraina să ajungă deasupra României, a declarat, marţi, directorul general al Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, într-o conferinţă de presă.
‘(Norul de deasupra Ucrainei, n.r.) există şi suntem pe o situaţie de câmp anti-ciclonic centrat chiar pe zona Ucrainei, ceea ce poate însemna că mişcările în ascendenţă, în transversală, a intensificărilor de vânt, determine ca sursa generatoare de poluanţi să rămână în zona în care s-a produs. Monitorizăm atent situaţia, momentan nu există acest pericol (ca norul din Ucraina să ajungă deasupra României, n.r.) şi cu siguranţă 24 de ore din 24 vom transmite datele în flux operaţional şi vom informa factorii decizionali şi presa. Informaţiile sunt publice şi pe site-ul ANM, pe pagina de Facebook, noi rulăm 24 din 24 şi facem actualizare la 6 ore, tocmai pentru a avea informaţiile calde’, a afirmat Elena Mateescu.
Directorul general al ANM a precizat că nu există nicio legătură între norul poluant din Ucraina şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să-i favorizeze deplasarea către România.
‘Cât priveşte concentraţiile de monoxid de carbon şi poluanţii în suspensie, PM 10 şi PM 2,5, luând în considerare ce a circulat astăzi privind această informaţie, putem să confirmăm, pe baza informaţiilor de la serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus, în baza căruia Administraţia Naţională de Meteorologie rulează şi interpretează datele respective la nivelul României, la acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din această perspectivă şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant, mă refer la monoxid de carbon, pentru că înregistrăm concentraţii foarte reduse. Iar în ceea ce priveşte particulele în suspensie, PM 10 şi PM 2,5, să nu uităm că astăzi, până la ora 20:00, ne aflăm încă sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod galben, cu vânt în intensitate în special în zona Dobrogei, acolo unde am avut şi viteze locale care au depăşit 60-65 de kilometri pe oră, şi ar fi putut să ridice într-adevăr particule de praf în suspensie. Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de est şi sud-est a ţării’, a menţionat Elena Mateescu.
Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni, în zona Capitalei s-au înregistrat cantităţi foarte mici de precipitaţii: 7,3 litri pe mp în luna ianuarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie, ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri pe metru pătrat, în 3 luni, faţă de o medie de 110 cât ar fi trebuit cumulat în această perioadă a anului.
‘În baza acestor simulări, confirmăm că nu există o legătură între ceea ce se întâmplă în acest moment în situaţia din Ucraina, tocmai datorită şi circulaţiei dinspre sector nord-estic, pentru că intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre şi suntem în monitorizare permanentă, 24 de ore din 24, Administraţia Naţională de Meteorologie, prin simulările provenind de la datele de la CAMS, cu colegii de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, care monitorizează reţeaua naţională de calitate a aerului prin măsurători, mai ales la aceste particule în suspensie’, a punctat directorul ANM.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)