Medici şi un pacient, electrocutaţi în timpul unei operaţii la Spitalul Colţea
Publicat de Andreea Drilea, 28 iulie 2016, 15:37 / actualizat: 28 iulie 2016, 17:54
Anchetă la Spitalul Colţea din Bucureşti. Un medic s-a electrocutat astăzi în timpul unei operaţii, din cauza unui scurtcircuit la un bisturiu electric. În incident au mai fost răniţi pacientul operat şi un medic rezident, dar toţi sunt în afara oricărui pericol, a declarat directorul Spitalului Colţea, Anca Lupu:
Anca Lupu: Am demarat această anchetă internă, am făcut o comisie care cuprinde serviciul tehnic, serviciul administrativ, luăm declaraţii de la toţi cei care au fost de faţă şi, în primul rând, am luat legătura cu firma care asigură mentenanţa şi service-ul pentru dispozitivul respectiv. Este un dispozitiv electrocauterul care este avizat spre funcţionare atât de firma care asigură service-ul şi mentenanţa şi care ne-a asigurat că este în regulă, are şi o autorizaţie a Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale că poate să fie folosit în siguranţă. Avem cinci săli de operaţii şi cu aproximaţie cred că 30 de chirurgi folosesc aceste electrocautere.
Şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va veni în cel mai scurt timp la Spitalul Colţea. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Laurenţiu Colintineanu, susţine că situaţia este anormală, iar conducerea spitalului nu ar trebui să permită ca aşa ceva să se întâmple.
Laurenţiu Colintineanu: Achiziţia, mentenanţa şi orice ţine de aparatură sunt în sarcina unităţii spitaliceşti şi aceste lucruri trebuie să se desfăşoare fără probleme de toate părţile, pentru ca să nu se ajungă la asemenea situaţie tragică pentru un medic şi pentru un pacient. Acest management al unităţii, respectiv la Spitalul Colţea despre care vorbim, este în subordinea Administraţiei Spitalelor Municipiului Bucureşti, respectiv în subordinea autorităţilor locale, adică Primăria Generală a capitalei. Aceste două autorităţi sunt primele care au atribuţii şi răspundere să verifice şi eventual să sancţioneze managementul unei unităţi aflate în subordinea lor. Asta nu înseamnă că Ministerul Sănătăţii este impasibil. Singurele lucruri pe care le poate verifica Corpul de Control sunt derularea contractelor de achiziţii şi de mentenanţă.
Pentru ca Ministerul Sănătăţii să efectueze o anchetă prin intermediul Corpului de Control este nevoie de aprobare şi de la autorităţile care au în subordine spitalul.
(Rador/FOTO arhivă b365.ro)