Medicii atrag atenţia asupra importanţei unei hidratări corecte în perioadele caniculare
Publicat de gabrielarotaru, 11 iulie 2024, 16:30
Temperaturile ridicate au dus deja la creşterea numărului de apeluri la salvare.
La Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, solicitările s-au majorat cu 6%. Medicii atrag atenţia asupra importanţei unei hidratări corecte mai ales în această perioadă.
Medicul cardiolog Ştefan Busnatu atrage atenţia că toate problemele care apar în această perioadă caniculară pleacă în primul rând de la deshidratare.
Ştefan Busnatu: Dacă discutăm de oamenii care nu au o boală constituită, deshidratarea, expunerea la temperaturi crescute conduc la o stare de oboseală. Starea asta de oboseală se poate manifesta în maniere accentuate şi sub forma insolaţiilor, care reprezintă asocieri difuze, senzoriale, cu dureri de cap, stări de vărsătură puternică, dureri abdominale şi stări de rău general. În situaţia în care pierdem sodiu, potasiu, calciu, magneziu, avem riscuri de a avea crampe musculare. Dacă ne referim la inimă, problema cea mai mare e când oamenii încep să simtă palpitaţii şi să acuze tulburări de ritm, accelerări de ritm, instabilitatea ritmului, bătăi neregulate. Şi lucrurile astea, din păcate, în contextul în care se asociază cu o scădere a lichidelor din organism, conduce la o hipotensiune, hipotensiune care poate fi provocatoare de evenimente adverse, pierderi de conştienţă fiind lucrurile cele mai problematice.
Medicul a mai adăugat că 40% dintre români suferă de hipertensiune şi, în cazul în care valoarea tensiunii arteriale scade sub 10, trebuie luată legătura cu medicul de familie sau medicul cardiolog pentru ajustarea tratamentului. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)