Medicii cardiologi şi cei de familie atrag atenţia asupra incidenţei şi complicaţiilor infarctului
Publicat de Andreea Drilea, 15 iunie 2024, 07:13
La fiecare 30 de minute un român moare de infarct miocardic.
Medicii cardiologi şi cei de familie atrag atenţia că infarctul este o complicaţie a aterosclerozei, o boală care se poate preveni şi trata, după cum transmite reporterul noastre Adriana Turea.
În acest context, Fundaţia Română a Inimii consideră că sunt necesare măsuri urgente. Este nevoie, susţine preşedintele fundaţiei, Dragoş Vinereanu, ca pacienţii să ţină cont de toate etapele de control recomandate după externarea în urma unui infarct de miocard.
Dragoş Vinereanu: Traseul pacientului ideal, nu cel din practica clinică, şi trebuie să fim absolut sinceri în ceea ce discutăm, este ca în momentul externării să fie trimis către medicul de familie, medicul de familie să preia pacientul cu infarct şi să verifice dacă toate elementele legate de prevenţia secundară şi controlul factorilor de risc sunt respectate, urmând ca undeva între 4 şi 6 săptămâni să fie prima vizită pe care o face din nou la cardiolog şi comunicarea acestei vizite şi concluziile acestei cu medicul de familie care urmează să vadă pacientul mai departe, până la trei luni, şase luni, 12 luni şi ulterior e foarte, foarte importantă. E, la 4-6 săptămâni după ce revine aici se produce fractura – el poate se duce la cardiolog, poate nu se duce. Dacă se duce, se duce înapoi la medicul de familie, cu concluziile. Medicul de familie să mai uită încă o dată tot atât de atent cum se uită la pacientul care de-abia a avut infact? Nu. Şi ştim asta, că asta e viaţa.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro