Medicii de familie ar putea închide cabinetele după data de 1 februarie
Publicat de gabrielarotaru, 17 ianuarie 2024, 08:01
Atât medicii de familie, cât şi cei din ambulatoriile de specialate din mai multe oraşe din ţară au reluat la rândul lor protestele, nemulţumiţi de sumele propuse de autorităţi pentru decontarea serviciilor medicale.
Scăderea bugetului cabinetelor de medicină de familie ar avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate, dar mai ales pentru pacienţi – susţine preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Sibiu, Mihaela Stan.
Mihaela Stan: Noi acum am ieşit pentru drepturile noastre, dar indirect noi, de fapt, vorbim aici despre pacienţii noştri, pentru că dacă medicul nu este în stare să îşi întreţină un cabinet, automat acel cabinet va falimenta şi pacienţii arondaţi acelui cabinet vor trebui să se descurce altfel şi cu siguranţă se vor descurca mai greu. Eu vă pot spune din experienţă personală că pacienţii din rural suferă foarte mult. Acolo sunt probleme mari de sănătate, pentru că şi bugetele sunt mai mici la oameni. Şi atunci, de cele mai multe ori, accesul unui om la sănătate se face doar prin medicul de familie.
Reporter: Există riscul să se închidă cabinetele medicilor de familie?
Mihaela Stan: Da. Eu consider că există acest risc, mai ales pentru că multe cabinete sunt, de fapt, întreţinute de medici care sunt în pragul pensionării. Şi, având în vedere că finanţarea se reduce şi povara fiscală este tot mai mare, atunci poate un medic care este în pragul pensionării va renunţa, iar un medic tânăr nu va veni.
Medicul Mihaela Stan a fost în dialog cu corespondentul RRA Carmen Vulcan.
Vă reamintim: recent, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că niciun cabinet de medic de familie nu se va închide, valoarea serviciilor medicale decontate pentru această categorie fiind încă în negociere. Joi, reprezentanţii medicilor de familie sunt aşteptaţi la discuţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS, prevede, între altele, că finanţarea acordată medicilor de familie va scădea cu peste 30% în acest an, iar sporul pentru cei care activează în rural va fi eliminat. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)