Medicii de familie şi cei din spitale sunt asaltaţi de numărul mare al copiilor care au simptome de viroză şi gripă
Publicat de gabrielarotaru, 12 ianuarie 2023, 13:24
Nici nu s-a încheiat prima săptămână de şcoală şi medicii de familie şi cei din spitale sunt asaltaţi de numărul mare al copiilor care au simptome de viroză şi gripă.
Părinţii îi duc pe aceştia, în ultima perioadă, chiar şi la spitalele de boli infecţioase, la care de obicei sunt consultaţi adulţii. Medicii atrag atenţia că virusurile respiratorii se transmit foarte uşor şi că este nevoie de măsuri suplimentare de siguranţă pentru a-i proteja pe cei cu care intrăm în contact.
Medicii atrag atenţia că suntem contagioşi, deci putem transmite virusul cu 2 zile înainte de a apărea simptomele. Acest lucru nu avem cum să-l prevenim, însă ce putem face este ca după apariţia celui mai mic semn de răceală să stăm acasă, explică vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Daciana Toma.
Daciana Toma: După apariţia simptomelor, undeva la 3-5 zile, persoana este contagioasă şi este motivul pentru care, chiar dacă simptomele s-au ameliorat bine, bine e să ţinem cont de această perioadă şi să nu ducem copilul în colectivitate. Noi, ca adulţi, dacă avem simptome să îi protejăm pe ceilalţi în mod suplimentar pentru a evita îmbolnăvirile.
Institutul Matei Balş este un spital la care, pentru tratarea infecţiilor respiratorii se prezintă în primul rând adulţii, însă în această perioadă ajung şi mulţi copii răciţi, spune managerul institutului, Cătălin Apostolescu.
Cătălin Apostolescu: În ultimele 2 zile, la Institutul Matei Balş se constată o uşoară scădere a numărului de prezentări, de la 300-350 undeva la 200-250 de prezentări pe zi. În momentul de faţă, avem foarte mulţi copii cu infecţii virale, dar niciun caz de fluronă.
Iar la Spitalul Victor Babeş din capitală se prezintă zilnic între 150 şi 200 de persoane cu simptome de gripă, COVID sau alte tipuri de virusuri. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)