Ascultă Radio România Iași Live

METEO: Vremea se va răci treptat de miercuri, iar temperaturile vor ajunge la nivelul normal pentru începutul toamnei

METEO: Vremea se va răci treptat de miercuri, iar temperaturile vor ajunge la nivelul normal pentru începutul toamnei

Publicat de gabrielarotaru, 2 septembrie 2019, 18:09

Vremea va continua să fie foarte călduroasă în cea mai mare parte a ţării până miercuri, după care temperaturile vor scădea uşor, vor urca din nou în week-end, urmând ca săptămâna viitoare să ajungă la nivelul normal pentru această perioadă, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni, emisă luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în Banat, prima săptămână va fi caracterizată de un regim termic oscilant al valorilor diurne, astfel media maximelor va fi în scădere de la 32-33 de grade în 2 septembrie, până spre 26-27 de grade în dată de 4 septembrie, după care va creşte spre 30 de grade în zilele de 5 şi 6 septembrie şi ulterior va scădea din nou spre 26 de grade în 8 septembrie. În cea de a două săptămână se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 23 şi 25 de grade, valori apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Media minimelor termice se va situa între 14 şi 16 grade în perioada 2-9 septembrie, apoi va avea o tendinţa de scădere uşoară, spre 12 grade, valoare ce se va înregistra până la finalul intervalului.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în special în perioada 7-11 septembrie când pe arii restrânse este posibil să se cumuleze şi cantităţi mai însemnate de apă.

În Moldova, vremea va fi călduroasă în următoarele două zile, cu o medie a a temperaturilor maxime de 31-33 de grade, apoi se va răcori în dată de 4 septembrie, când media va scădea spre 23 de grade. În perioada 5-7 septembrie valorile termice diurne vor creşte uşor şi vor ajunge în medie la 26-28 de grade, apoi vor scădea treptat, astfel încât în intervalul 10 -15 septembrie se vor situa între 22 şi 24 de grade, valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă în general între 12 şi 16 grade, cu cele mai ridicate valori în primele nopţi. Ploi în general slabe vor apărea în ziua de 3 septembrie, dar şi în perioada 9-12 septembrie, când izolat este posibil să se cumuleze cantităţi mai însemnate de apă.

În Crişana, regimul termic al valorilor diurne va fi destul de oscilant în prima săptămână, astfel media maximelor va fi în scădere de la 32-33 de grade în 2 septembrie, până spre 26 de grade în dată de 4 septembrie, după care va creşte spre 29-30 de grade în zilele de 5 şi 6 septembrie şi ulterior va scădea din nou spre 26 de grade în 8 septembrie.

În cea de a două săptămână se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 22 şi 24 de grade, valori apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Media minimelor termice se va situa între 14 şi 16 grade în perioada 2-9 septembrie, apoi va avea o tendinţa de scădere uşoară, spre 10-12 grade, valori ce se vor înregistra până la finalul intervalului. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în special în perioada 7-11 septembrie, când pe arii restrânse este posibil să se cumuleze şi cantităţi mai însemnate de apă.

Locuitorii din Transilvania vor avea partea de o vreme călduroasă în primele două zile, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 31 de grade, dar se va răcori în data de 4 septembrie, când media va scădea spre 26 de grade. În perioada 5-7 septembrie va fi mai cald decât în mod obişnuit, astfel încât se vor înregistra în medie maxime de până la 28-29 de grade, urmând că apoi temperaturile să coboare treptat spre valori normale, în jurul a 22 de grade, în intervalul 10-15 septembrie.

Media minimelor termice se va situa între 12 şi 14 grade în perioada 2-9 septembrie, apoi va avea o tendinţă de scădere uşoară, spre 8-10 grade. Ploi slabe vor apărea pe arii restrânse în zilele de 3 şi 4 septembrie, iar în perioada 7-12 septembrie temporar vor fi averse şi este posibil că izolat să se cumuleze cantităţi mai însemnate de apă.

De asemenea, în Maramureş, prima săptămână va fi caracterizată de un regim termic oscilant al valorilor diurne, astfel media maximelor va fi în scădere de la 32 de grade în 2 septembrie, până spre 26 de grade în dată de 4 septembrie, după care va creşte spre 28-29 de grade în zilele de 5 şi 6 septembrie şi ulterior va scădea din nou spre 24 de grade în 8 septembrie.

În cea de a doua săptămână se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 21 şi 23 de grade, valori apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Media minimelor termice se va situa între 13 şi 15 grade în perioada 2-9 septembrie, apoi va avea o tendinţă de scădere uşoară, spre 10 grade, valoare ce se va înregistra până la finalul intervalului. Ploi în general slabe vor apărea în ziua de 3 septembrie, iar în perioada 7-12 septembrie, temporar, vor fi averse şi este posibil că local să se cumuleze cantităţi mai însemnate de apă.

În Dobrogea, vremea va fi călduroasă în primele două zile, cu o medie a temperaturilor maxime de 30-31 de grade, după care în zilele de 4 şi 5 septembrie se va răcori uşor, iar media va scădea spre 26-27 de grade. Ulterior, în 6 şi 7 septembrie, valorile diurne vor creşte uşor, în medie spre 28 de grade, apoi vor marca o scădere treptată, spre medii de 24-25 de grade în perioada 10-15 septembrie, când vor caracteriza un regim termic apropiat de cel normal.

Media minimelor termice se va situa în general între 15 şi 17 grade, exceptând primele nopţi când va fi mai cald, cu valori nocturne în medie de 19-20 de grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 9-12 septembrie.

În Muntenia, în primele două zile, vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime de 34 de grade, după care în zilele de 4 şi 5 septembrie se va răcori uşor, iar media va scădea spre 30 de grade. Ulterior, în 6 şi 7 septembrie, valorile diurne vor creşte, în medie, spre 31-32 de grade, apoi vor marca o scădere treptată, spre medii de 26 de grade în perioada 10-15 septembrie, când vor caracteriza un regim apropiat de cel normal.

Media minimelor termice se va situa în general la 14-15 grade, exceptând nopţile de după data de 10 septembrie, când această va tinde spre 12 grade. Ploi slabe vor apărea pe spaţii mici în 4 septembrie, iar în intervalul 8-11 septembrie, temporar, vor fi averse şi izolat este posibil să se cumuleze cantităţi de apă mai însemnate.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în primele două zile cu o medie a temperaturilor maxime de 34 de grade, după care în intervalul 4-7 septembrie se va răcori uşor, iar media se va situa în jurul valorii de 30 de grade. Începând cu data de 8 septembrie valorile diurne vor continuă să scadă uşor şi treptat şi vor fi cuprinse în medie între 24 şi 26 de grade, ceea ce va caracteriza un regim termic apropiat de cel normal.

Media minimelor termice se va situa în general între 15 şi 17 grade, exceptând nopţile de după data de 10 septembrie, când această va tinde spre 12 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în perioada 7-11 septembrie, când pe arii restrânse este posibil să se cumuleze şi cantităţi mai însemnate de apă.

De asemenea, la munte, regimul termic va marca o scădere uşoară şi treptată de-a lungul celor două săptămâni. Prin urmare, media temperaturilor maxime va coborî de la 20-21 de grade, în primele două zile, spre 14-15 grade în perioada 10-15 septembrie, iar temperaturile minime vor ajunge de la valori în medie de 10-12 grade în primele nopţii, până la 6 grade spre sfârşitul intervalului.

În cea mai mare parte a intervalului, temporar se vor semnala averse şi local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate, în special în perioada 6-12 septembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie