Ministerul Culturii a obținut certificatul de la OSIM pe marca înregistrată ”Centenar 100 România”
Publicat de gabrielarotaru, 24 martie 2018, 10:09
În cadrul Comitetului interministerial dedicat pregătirii Centenarului a fost aprobată prima listă de proiecte alese pe criterii clare.
Este vorba despre 68 de proiecte eligibile, finanțate de la Ministerul Culturii, și 21 care se autofinanțează.
Ministrul Culturii, George Ivașcu, a precizat că evaluările și depunerile de proiecte reprezintă un proces continuu, urmând a fi aprobate și alte proiecte în cadrul Comitetului interministerial pe măsură ce ele vor fi depuse.
Dintre proiectele eligibile Ivașcu a amintit: editarea albumului expoziției „România în Primul Război Mondial” realizat de Biblioteca Națională a României, expoziția „Comorile Românei la Vatican”, evenimentul „Clujenii și Marea Unire” propus de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, precum și seria de 16 concerte „Orchestre europene de tineret omagiază România”.
Luna aceasta, Ministerul Culturii a obținut certificatul de la OSIM pe marca înregistrată ”Centenar 100 Romania”.
Marca va fi folosită de toate instituțiile publice în baza ghidului vizual aprobat prin ordin de ministru.
Într-o conferință de presă, desfășurată la Palatul Victoria, George Ivașcu s-a referit la situația monumentelor Unirii din Arad și Alba Iulia.
Despre Monumentul de la Alba Iulia, el a precizat că ar fi „falsă” informația potrivit căreia Ministerul Culturii ar fi pierdut „anumite contracte”.
Ministerul Culturii nu a pierdut niciun contract, pentru că nu se poate pierde ceva ce nu a existat, a mai spus ministrul.
El a afirmat că, în ciuda avizelor de amplasare, eliberate de-a lungul timpului, din partea mai multor instituții ale statului, în acest moment nu există dovadă certă că proiectul desemnat câștigător în 1993 este același proiect cu cel avizat, neexistând niciun contract semnat între părți.
George Ivașcu a arătat că, în prezent, există o comisie pentru analiză documentației aferente realizării și finalizării monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, precum și pentru negocierea clauzelor contractuale.
Cât privește monumentul Marii Uniri din Arad, Ivașcu a precizat că „acesta există fizic și este depozitat în custodia autorului, fiind plătit de Ministerul Culturii în anul 2010, artistul având obligația să îl amplaseze, conform unei hotărâri judecătorești”. (Agerpres/ FOTO economica.net)