Ministerul Educaţiei susţine varianta ca masca să nu fie purtată în timpul orelor de educaţie fizică
Publicat de , 10 februarie 2021, 12:34
UPDATE – Ministerul Educaţiei susţine varianta ca masca de protecţie sanitară să nu fie purtată de către elevi în timpul orelor de educaţie fizică, mergând pe modelul practicat de Luxemburg, a declarat, miercuri, ministrul Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că, în cursul dimineţii, a solicitat o situaţie cu privire la practicile europene referitoare la purtarea măştii de către elevi în timpul orelor de educaţie fizică.
‘În această dimineaţă am cerut o situaţie cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Suedia nu solicită. Franţa, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spaţii exterioare. Luxemburg solicită purtarea măştii de la vestiar până la locul în care se derulează activităţile fizice şi mai apoi, după încheierea orei de sport, în care de asemenea nu solicită, portul măştii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activităţile fizice la vestiare’, a explicat ministrul.
Potrivit informaţiilor oficiale de la Bruxelles, Sorin Cîmpeanu spune că analizează adoptarea variantei practicate de Luxemburg, o decizie finală urmând să fie luată în urma discuţiilor care vor avea loc cu ministrul Sănătăţii.
‘Informarea este oficială, venită de la reprezentanţii de la Bruxelles, cu date din surse deschise. (…) Spre exemplu, precum în Luxemburg, portul măştii este obligatoriu, dar de la vestiar până la locul în care se derulează ora de educaţie fizică, nu şi în timpul orelor de educaţie fizică. Vom avea şi punctul de vedere medical. Cred că cei cu specialitatea medicină sportivă sunt cei mai în măsură să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă’, a menţionat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că 530 de milioane de lei destinaţi burselor elevilor vor fi cuprinşi în bugetul de stat pe acest an.
‘Am avut această solicitare de cuprindere a burselor elevilor. Este public ce am cerut de mai mult timp, într-un cuantum de 530 de milioane de lei. Asta înseamnă un cuantum dublu faţă de cele 270 milioane de lei cât au fost bursele elevilor în întreaga ţară, din care 135 de milioane de lei doar în Bucureşti. Deci, o situaţie foarte gravă. Cei 270 de milioane de lei au provenit exclusiv din bugetele autorităţilor locale. De data aceasta, răspunsul este da. Sunt absolut convins că cel puţin 530 de milioane de lei destinaţi din bugetul de stat burselor elevilor prin autorităţile locale vor fi cuprinşi în buget’, a explicat Cîmpeanu.
În ceea ce priveşte recuperarea materiei pierdute de elevi pe parcursul perioadei de predare online, ministrul a precizat că este în lucru metodologia de derulare a acestui program.
‘Se lucrează la metodologia care trebuie să apară conform ordonanţei de urgenţă în termen de 15 zile de la publicare. Adunând la data de 5 februarie 15 zile, până pe 20 februarie, cel mai târziu, va fi promovată această metodologie prin ordin de ministru. Este un aspect destul de important recuperarea pierderilor suferite pe parcursul perioadei de predare online. Recuperarea, care este prevăzută pentru o durată de patru luni, trebuie să înceapă cât mai rapid posibil. (…) Practic, acest proces pot spune că a început deja, pentru că el începe cu evaluarea pierderilor de către profesori, pentru a estima numărul de ore, pentru ca mai apoi acest număr de ore să fie plătit din acest program naţional’, a afirmat ministrul.
El a făcut aceste declaraţii la Spitalul Militar Central, după ce s-a imunizat cu cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)