Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă privind salariile personalului didactic
Publicat de Andreea Drilea, 24 mai 2023, 18:38
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă prin care salariile personalului didactic, auxiliar, de conducere, de îndrumare şi control din educaţie se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.
În plus, educaţia va avea statut prioritar atunci când se va întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare, a anunţat în această după-amiază ministrul Marius Budăi.
După a treia zi de grevă, liderii sindicali din educaţie discută la această oră cu reprezentaţii Executivului:
Reporter: Bună ziua! De mai bine de o oră durează negocierile, încercarea de a găsi o soluţie acceptată de ambele părţi pentru detensionarea crizei din educaţie. Sindicatele insistă pentru majorarea cu 15% a salariilor cadrelor didactice în raport cu rata inflaţiei, printr-un act normativ al Guvernului, până la finalizarea proiectului legii salarizării unitare. De asemenea, liderii sindicatelor cer garanţii clare din partea Guvernului pentru ca salariul profesorului debutant fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, un raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. La ultimele negocieri, reprezentanţii guvernului au propus un bonus de 1.000 de lei acordat de două ori pe an pentru profesorii debutanţi. De asemenea au dat asigurări că proiectul legii salarizării unitare va fi finalizat până la finalul lunii iunie. Însă, reprezentanţii sindicatelor nu au fost de acord. La negocieri participă secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, cel al Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş şi cel al Muncii, Marius Budăi. Rămâne, aşadar, de văzut care va fi rezultatul negocierilor şi dacă greva cadrelor didactice va înceta.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)