Ministrul Agriculturii a confirmat prelungirea Programului Tomate până în 15 iunie
Publicat de , 21 mai 2017, 14:54
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică, la Cefa, că a fost prelungit până în data de 15 iunie termenul de depunere a documentaţiei pentru Programul Tomate.
‘Da, rămâne 15 iunie, o dată pe care noi am considerat-o necesară a prelungi actul normativ, dat fiind temperaturile scăzute din această primăvară. Programul acesta este pentru prima dată introdus în România, pe opt ani, şi pentru a da viaţă acestui program şi a satisface cerinţele producătorilor am considerat că este util să prelungim până pe 15 iunie. În acest sens, am realizat un proiect de act normativ, l-am lansat în dezbatere publică, cât de curând va primi aprobarea guvernului, iar producătorii agricoli vor putea beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri pătraţi cultivaţi cu tomate.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat recent o propunere privind prelungirea termenului limită de depunere a documentaţiei pentru subvenţiile vizând cultivarea roşiilor în solarii, de la 31 mai la 15 iunie.
Ministrul a motivat că a primit solicitări pentru prelungirea termenului din cauza valului de temperaturi scăzute înregistrate pe arii extinse din ţară în ultimele luni, fapt care a îngreunat valorificarea tomatelor de către unii mici fermieri în termenul necesar obţinerii subvenţiei.
În judeţul Bihor sunt peste 190 de cultivatori de legume în spaţii protejate din Bihor care au depus cereri de finanţare. Primii care au ieşit cu roşii timpurii pe piaţă sunt legumicultorii din Tămăşeu, Roşiori şi Sălard.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate în spaţii protejate (sere, solarii), beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate de minimum 1.000 mp; să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primării; să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai, inclusiv şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.(Agerpres/FOTO arhiva jurnalulnational)