Ascultă Radio România Iași Live

Ministrul Finanțelor: Contribuția la Pilonul II de pensii va fi luată în discuție în toamnă, odată cu proiectul de buget pe 2018

Publicat de Andreea Drilea, 12 aprilie 2017, 16:29 / actualizat: 12 aprilie 2017, 18:29

UPDATE ora 19:00 – Valoarea contribuției la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat, va fi luată în discuție, în toamnă, atunci când va fi analizat proiectul de buget pe 2018, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

„Ținta este de 6%. Este adevărat că, în acest an, a înghețat la 5,1%. Decizia despre creștere în exercițiul 2018 se va lua atunci când vom lua în discuție proiectul de buget pe 2018 (…) Fiecare Guvern a procedat așa, atunci când s-a lansat în dezbatere proiectul de buget pe exercițiul următor. Deci, în contextul în care în toamnă vom discuta proiectul de buget pentru 2018, Guvernul se va pronunța și în legătură cu evoluția cotei. Atunci vom avea o imagine mai clară și asupra modului în care a crescut acest fond de pensii”, a declarat Viorel Ștefan, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Finanțelor Publice, locurile de muncă create în acest an vor genera resurse suplimentare la Pilonul II de Pensii, chiar dacă în 2017 cota s-a menținut la 5,1%.

„Deși nu a crescut cota, Pilonul II de Pensii va beneficia de transferul de contribuții suplimentare în 2017 față de 2016, pe care le apreciem noi undeva la 1,5 miliarde de lei, generate de numărul de contributori care intră în sistem datorită creșterii numărului locurilor de muncă. Deci în primele două luni 44.000 (locuri de muncă, n.r.), estimăm la nivel de an 200.000”, a mai afirmat Viorel Ștefan.


Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a afirmat, miercuri, că speră ca NN Pensii să-și informeze corect de acum înainte clienții și „să nu-i dezinformeze”, precizând că „nu există nicio rațiune” de ordin politic, economic, bugetar sau financiar care să justifice naționalizarea fondurilor de pensii private.

„Îmi exprim speranța că informările acestui administrator de fond să fie corecte de aici încolo. Sigur că intră în obligația lor să-și informeze clienții, dar să nu-i dezinformeze (…) Dacă este cineva îndreptățit să-i tragă la răspundere, chiar și penal, oricare dintre clienții respectivei companii poate să o facă, pentru că prin aceste declarații s-au afectat negativ randamentele în valorificarea resurselor constituite pe baza contribuțiilor clienților”, a declarat Viorel Ștefan, la Palatul Victoria.

Întrebat dacă va depune o plângere la Parchet în acest caz, ministrul Finanțelor a precizat că „nu are temei” să facă așa ceva.

„Nu este mandatul meu să supraveghez prudențial piețele financiare. Nici măcar nu e mandatul Guvernului. Este o autoritate autonomă care se ocupă de acest aspect, (…) Autoritatea de Supraveghere Financiară, și are toate libertățile să se comporte cum crede că este necesar. Eu doar constat că cineva a făcut niște declarații incorecte împotriva propriilor interese și mi-e greu să îmi explic o astfel de atitudine”, a spus Viorel Ștefan.

Ministrul Finanțelor a mai afirmat că modul în care a acționat NN seamănă cu „un autodenunț”.

„Seamănă mult cu un autodenunț. Ce ar fi dacă o bancă ar face astfel de afirmații în legătură cu depozitele pe care le deține? Ar fi o autosabotare. Eu cred că ei ar trebui să-și facă autodenunțul în cazul ăsta, pentru că și-au subminat propriile interese prin astfel de declarații”, a spus Viorel Ștefan.

El a precizat că îi este foarte greu să explice cum este posibil ca o companie — administrator de fond de pensie să propage „informații incorecte, care ar putea să aducă efecte negative chiar în legătură cu performanța propriului portofoliu de instrumente financiare”.

„Nu există nicio rațiune de ordin politic, economic, bugetar, financiar, (…) care să justifice o astfel de măsură astăzi. Pilonul II de Pensie în România este o schemă de succes (…) Cifra celor care sunt incluși în această schemă depășește cu mult 6 milioane de români. Capitalizarea este peste 7 miliarde de euro”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

Compania NN Pensii a trimis un e-mail clienților săi în care se preciza că „în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private”.

Potrivit informării, drepturile de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari.


Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a declarat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are „niciun temei” și a spus că nu există „nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.

„Această informație nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcționarea Pilonului II de pensii. Deci, Pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes. Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de șapte milioane de cetățeni”, a declarat Viorel Ștefan, miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, după ce premierul i-a solicitat să ofere explicații față de informațiile lansate în public privind naționalizarea Pilonului II de pensii.

Ministrul de Finanțe a adăugat că în fiecare an Pilonul II de pensii „se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer de la fondul public de pensii către Pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1% , la fel ca în anul 2016”.

„Datorită creșterii numărului de contributori prin crearea de noi locuri de muncă, fondul va încasa un plus de peste 1,3 — 1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează, funcționează bine și va asigura atunci când primele generații vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura niște pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat Ștefan.

Ministrul a precizat că în cursul dimineții a avut consultări și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în ideea că „vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest Fond”.

„De aceea am promisiunea din partea ASF că va avea consultări în cursul zilei de astăzi cu administratorii de Fond pentru a clarifica și închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenția cuiva să naționalizeze Pilonul II de pensii”, a declarat Ștefan.

(Agerpres/FOTO arhivă mediafax.ro)

Etichete:
DNSC: Parolele lungi nu garantează siguranţa online
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:28

DNSC: Parolele lungi nu garantează siguranţa online

Parolele lungi nu garantează siguranţa online, avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Instituţia spune că în loc să...

DNSC: Parolele lungi nu garantează siguranţa online
Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:25

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanţe în valoare de 500 milioane...

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional
METEO: Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în mai multe județe
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:07

METEO: Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în mai multe județe

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Ziua/luna/anul: 22-04-2025 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1 Intervalul : 22 aprilie,...

METEO: Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în mai multe județe
Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 06:43

Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea. Între 31 mai şi 2 iunie 2019, el s-a aflat în...

Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 06:27

Cutremur cu magnitudinea de 3.9 în zona seismică Vrancea

Patru cutremure, cu magnitudini între 2,8 şi 3,9, au avut loc, în cursul nopţii, în zona seismică Vrancea-Buzău, fiind resimţite uşor în...

Cutremur cu magnitudinea de 3.9 în zona seismică Vrancea
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 06:11

Vremea se menţine caldă în primele zile ale acestei săptămâni,iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menţine caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în...

Vremea se menţine caldă în primele zile ale acestei săptămâni,iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 05:57

IGPR: Peste 240 de persoane au murit şi circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat şi circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul...

IGPR: Peste 240 de persoane au murit şi circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Naţional luni, 21 aprilie 2025, 20:57

(AUDIO) Mesajul Papei Francisc, transmis la Iași în iunie 2019

Pentru România, vizita istorică a Papei Francisc din 31 mai – 2 iunie 2019 rămâne un moment de referință în istoria relațiilor dintre...

(AUDIO) Mesajul Papei Francisc, transmis la Iași în iunie 2019