MMSS:Resurse de la bugetul de stat pentru cheltuielile serviciilor publice de îngrijire la domiciliu şi a centrelor de zi pentru persoane vârstnice
Publicat de Andreea Drilea, 23 iunie 2022, 15:09
Executivul a aprobat joi o serie de măsuri în sprijinul persoanelor vârstnice, care vizează asigurarea unui mecanism sustenabil de finanţare a îngrijirii de lungă durată a acestora, respectarea împărţirii responsabilităţilor financiare între autorităţile publice locale şi cele centrale, dar şi a principiului prevenţiei în domeniu, respectiv acordarea cu prioritate a îngrijirii vârstnicului în comunitate pentru a preveni agravarea situaţiei de dependenţă.
Astfel, conform unui comunicat al MMSS, dacă până acum beneficiau de susţinere financiară de la bugetul de stat doar căminele publice pentru persoane vârstnice, Guvernul a modificat şi completat joi Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, astfel încât de această măsură să beneficieze şi serviciile publice de îngrijire la domiciliu şi centrele de zi de asistenţă şi recuperare.
‘Acestea vor beneficia de sume de la bugetul de stat pentru finanţarea cheltuielilor curente de funcţionare, în valoare de minimum 10% din suma minimă necesară cheltuielilor anuale pentru furnizarea serviciilor sociale, al cărei cuantum se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Standardul minim de cost pentru îngrijirea la domiciliu a unei persoane vârstnice dependente este, în acest moment, de 23.400 lei/an, pentru un număr de 15 ore de îngrijire pe săptămână’, se menţionează în comunicat.
Actul normativ mai prevede ca alocaţia bugetară în cazul unui beneficiar, stabilită în planul de servicii sociale, să se transfere furnizorului de servicii sociale cu care beneficiarul sau reprezentantul său legal încheie un contract de servicii sociale, după principiul ‘resursa financiară urmează beneficiarul’.
Executivul a adus şi o serie de clarificări şi în ceea ce priveşte angajarea personalului de îngrijire în cadrul serviciului de asistenţă comunitară al serviciul public de asistenţă socială, cu timp parţial de lucru sau cu normă întreagă.
În plus, îngrijitorii informali, adică membrii de familie, prieteni, vecini sau o altă persoană necalificată care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii persoanei vârstnice pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea din bugetul local a unei indemnizaţii echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Şi pentru acordarea acestei indemnizaţii se asigură de la bugetul de stat cel puţin 10%.
Proiectul de lege aprobat joi face parte dintr-un pachet de acte normative care vizează reforma domeniului îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, încă un pas pentru îndeplinirea jalonului 399 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu termen de implementare anul acesta.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro – imagine ilustrativă)