Modificări aduse Codului de Procedură Penală
Publicat de , 5 decembrie 2018, 08:38 / actualizat: 5 decembrie 2018, 9:46
Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi modificările aduse Codului de Procedură Penală, în urma deciziei Curţii Constituţionale.
Una dintre aceste modificări vizează eliminarea sintagmei „indicii temeinice”, în cazul punerii în mişcare a unei acţiuni penale.
Dezbaterile asupra modificărilor aduse Codului de Procedură Penală au fost reluate în comisia specială după ce judecătorii CCR au constatat că 64 de articole sunt neconstituţionale.
Printre acestea se află şi modificarea condiţiilor în care se pune în mişcare acţiunea de urmărire penală.
Forma iniţială din Codul de Procedură Penală prevede că acţiunea penală începe când există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvâşit o infracţiune.
Forma modificată şi declarată neconstituţională prevede că trebuie să existe indicii temeinice pentru începerea urmăririi penale.
Membrii comisiei au decis că acţiunea penală se pune în mişcare când există probe din care să rezulte fapta.
O altă modificare se referă la condiţiile în care se dispune procedura de emitere a mandatului de percheziţie domiciliară.
În acest caz, cererea procurorului trebuie să cuprindă indicii temeinice privind existenţa sau posibilitatea transferării probelor.
Preşedintele comisiei speciale privind legile justiţiei, deputatul social-democrat Florin Iordache, susţine că modificările au ţinut cont de toate recomandările judecătorilor Curţii Constituţionale.
Florin Iordache: „Sunt foarte multe amendamente care au fost preluate de la opoziţie. Ne-am dorit cu toţii nişte prevederi mai clare, astfel încât să nu mai fie oameni nevinovaţi în instanţă pe nişte prevederi neclare.”
Opoziţia este, însă, nemulţumită de ritmul alert de dezbatere şi de faptul că niciun reprezentant al Ministerului Public nu a fost prezent în comisie.
Deputatul PNL Ioan Cupşa consideră că modificările aduse documentului favorizează infractorii din România.
Ioan Cupşa: „Modificările la care lucrăm de peste un an de zile au în centru doar, în exclusivitate, pe cel care are probleme cu legea penală, adică infractorul.”
Anterior, membrii comisiei speciale privind legile justiţiei au abrogat un articol din Legea privind statutul magistraţilor potrivit căruia judecătorii şi procurorii erau obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului, legislativă şi executivă.
(Rador/FOTO stiripesurse.ro)