Modificări la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Publicat de , 24 aprilie 2021, 06:22
Guvernul de la Bucureşti urmează să facă unele modificări la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, înainte de a-l prezenta oficial Comisiei Europene, după ce executivul comunitar a semnalat că nu ar fi de acord cu finanţarea din bani europeni a unor sisteme de irigaţii.
Luni va avea loc o şedinţă a preşedintelui Klaus Iohannis cu responsabilii din Guvern care lucrează la acest plan, menţionând că acest document va fi îmbunătăţit şi va fi acceptat de Comisia Europeană.
Vineri, preşedinţele a declarat că termenul de 30 aprilie, stabilit pentru finalizarea planului, este orientativ, nu ultimativ, iar România va lucra la acest proiect până va fi foarte bun.
Klaus Iohannis: Comisia începe să recomande ţărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă, decât să le termine într-o anumită zi şi noi vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie şi, mai important, implementat de noi. Prima formă de plan naţional a fost discutată cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori, fiecare şi-a făcut observaţiile. Ministrul de resort s-a întors în ţară cu observaţiile acestea, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuţii la Bruxelles şi planul va merge înainte.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, crede că Guvernul ar trebui să refacă urgent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, susţinând că România riscă să piardă 30 de miliarde de euro. Liderul social-democrat consideră că ar trebui să fie incluse în PNRR ajutoare pentru IMM-urile afectate de pandemie, programe de perfecţionare profesională continuă pentru toţi cetăţenii sau crearea unor centre medicale de proximitate. Ciolacu insistă, într-o postare pe Facebook, că Guvernul ar trebui să prezinte planul în Parlament înainte de a-l trimite la Bruxelles.
Până la sfârşitul lunii iunie, Comisia Europeană discută formal cu statele membre fiecare plan în parte. Ulterior, va propune Consiliului o recomandare de aprobare sau de respingere a planurilor individuale ale ţărilor membre. Consiliul va vota apoi prin majoritate calificată fiecare plan în parte, procesul urmând a se finaliza cel mai devreme în septembrie, potrivit calendarului propus de Comisia Europeană.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)