Modulul de asistenţă terestră pentru stingerea incendiilor a plecat spre Grecia
Publicat de gabrielarotaru, 6 august 2021, 11:31
UPDATE – Modulul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure care va acorda ajutor Greciei, aflată într-o situaţie critică sub efectul temperaturilor caniculare, a plecat vineri din ţară, având în componenţă 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente.
‘Pentru incendii de pădure, România prima dată intervine în afara ţării. Am fost pentru inundaţii, pentru aspecte medicale afară, pentru incendii de pădure este prima dată. Misiunea se face sub Mecanismul Protecţiei Civile Europene. A fost aprobat, bineînţeles, la cel mai înalt nivel în România de către domnul preşedinte şi de către domnul prim-ministru. De altfel, domnul preşedinte a transmis un mesaj de succes în misiune’, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
La sosirea în Grecia, salvatorii români vor fi coordonaţi de autorităţile locale, în legătură şi cu Centrul de Coordonare al Protecţiei Civile Europene.
Potrivit lui Arafat, în Grecia s-au mai deplasat două echipe terestre din Franţa şi una din Cipru, pe lângă ţările care au trimis avioane şi elicoptere de intervenţie.
‘Va fi un efort european cum se face în toate ţările afectate acum – în Turcia, în Albania, în Grecia, Italia. Sunt mai multe ţări care sunt afectate. Într-adevăr, Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană acum concentrează şi integrează resurse din toate ţările. Inclusiv ţările afectate au trimis ajutoare către alte ţări să vină în sprijinul lor. Le urăm succes colegilor şi drum bun!’, a transmis şeful DSU.
El a precizat că modul va ajunge în Grecia în aproximativ 17 – 18 ore, iar propunerea este pentru asistenţă de 10 zile, cu posibilitate de prelungire.
Raed Arafat preciza, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că modulul include 112 pompieri, 23 de autospeciale, dintre care şase autospeciale de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, patru containere multirisc cu echipamente, un generator de mare capacitate, două tabere mobile pentru uz propriu al personalului, un autocar de intervenţie, două microbuze şi patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă. AGERPRES/FOTO arhivă IGSU
Sutele de incendii violente de vegetaţie din Grecia şi Turcia au deteriorat calitatea aerului în estul Mediteranei. Focul a eliberat în atmosferă cantităţi uriaşe de particule fine, iar fumul s-a răspândit până în nordul Africii. La aceasta se adaugă concentraţiile mari de praf african deasupra Greciei, care scad şi ele calitatea aerului.
Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că ţara trece printr-o criză de mediu fără precedent. El a spus că dacă oamenii mai au chiar şi cea mai mică rezervă că schimbările climatice nu ar fi reale, atunci ar trebui să vină în Grecia, să vadă intensitatea acestui fenomen.
Peste 150 de incendii s-au produs până acum în peninsulă, iar unul dintre ele ameninţă Olimpia, situl anticelor Jocuri Olimpice, zona templelor şi ruinelor unde este aprinsă flacăra olimpică.
Mai multe ţări europene au sărit în ajutor, după ce Guvernul de la Atena a activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană. Printre ele, şi România, care trimite de astăzi în Grecia peste 100 de pompieri şi zeci de autospeciale.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: Modulul include 112 pompieri, 23 de auospeciale, din care şase autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, două cisterne, un centru de comandă, patru containere multirisc cu echipamente, un generator de mare capacitate, două tabere mobile pentru uz propriu al personalului nostru, un autocar de intervenţie şi două microbuze şi patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă.
(Rador/ FOTO radioiasi.ro)