Ascultă Radio România Iași Live

Monica Dajbog (MAI): 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri – mobilizaţi în ziua alegerilor

Monica Dajbog (MAI): 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri – mobilizaţi în ziua alegerilor
Foto: dav

Publicat de Andreea Drilea, 25 septembrie 2020, 18:56

Astăzi, 25 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a susţinut o declaraţie de presă despre activităţile derulate de structurile MAI pentru menţinerea ordinii publice de la începutul campaniei electorale şi stadiul pregătirilor pentru alegerile locale.

Regăsiţi, mai jos, textul declaraţiei:

‘Vă mulţumim pentru prezenţa la această declaraţie de presă referitoare la ultimele pregătiri în contextul alegerilor de duminică.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost îndeplinite toate sarcinile legale stabilite în competenţa MAI pentru desfăşurarea alegerilor locale în condiţii de legalitate şi de siguranţă.

Pentru ziua alegerilor, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri. Dintre aceştia, 20.243 vor fi responsabili cu menţinerea ordinii publice la cele 18.794 de secţii de votare.

Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID – 19, dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii.

O atenţie deosebită a fost acordată localităţilor în care au fost semnalate anumite riscuri în urma evaluărilor făcute de specialiştii MAI.

Vă reamintesc că MAI a modificat reglementările privind acordarea vizelor de reşedinţă, iar la nivel naţional au fost derulate activităţi în teren pentru verificarea respectării condiţiilor de acordare a acestora.

Precizez că în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga ţară pentru a preveni aşa-zisul turism electoral.

Aşa cum ştiţi, şi pe timpul campaniei electorale, care se încheie oficial mâine la ora 7, efectivele MAI au fost la datorie pentru a se asigura că nu se produc incidente deosebite.

De la începutul campaniei electorale, au avut loc peste 1.300 de manifestări electorale în Capitală şi în alte 588 de localităţi, măsurile de ordine publică fiind asigurate de aproape 4.000 de angajaţi MAI.

Pe perioada campaniei electorale au fost înregistrate 870 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu contextul electoral. 109 dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 141 sunt în curs de cercetare.

Pe timpul campaniei au fost constatate 327 de contravenţii, fiind aplicate 167 de amenzi în valoare de peste 114 mii de lei şi 160 de avertismente scrise.

De asemenea, sunt în cercetare 250 de infracţiuni care au legătură cu procesul electoral.

Mulţumim cetăţenilor şi competitorilor electorali care au înţeles să respecte prevederile legale pe tot parcursul campaniei electorale.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat mobilizare maximă pentru ziua alegerilor, dispunând măsuri suplimentare în vederea asigurării unui proces electoral în deplină legalitate.

Orice sesizare va fi tratată cu celeritate şi seriozitate, iar efectivele MAI vor manifesta toleranţă zero în cazurile de încălcare a legii indiferent de opţiunile politice ale persoanelor implicate.

Din dispoziţia conducerii MAI, începând de astăzi şi până luni, echipe de ofiţeri cu experienţă din cadrul Aparatului Central al MAI şi din cadrul IGPR, IGJR şi IGPF se vor afla în teritoriu pentru a monitoriza activitatea structurilor teritoriale şi pentru a acorda sprijin şi îndrumare acestora.

De asemenea, echipe mixte de verificare, formate din reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministrului, respectiv personal desemnat din cadrul structurilor de control ale IGPR, IGJR şi IGPF sunt pregătite să verifice cu celeritate sesizările cu privire la activitatea personalul MAI, inclusiv din cadrul instituţiilor prefectului.

O altă măsură dispusă pentru desfăşurarea în condiţii de legalitatea a votului priveşte eliberarea cărţilor de identitate.

Astfel, pentru soluţionarea cu operativitate a cererilor privind eliberarea cărţilor de identitate, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor să asigure program cu publicul sâmbătă între orele 08.00 şi 16.00 şi duminică între orele 07.00 şi 21.00.

Recomandăm cetăţenilor să acceseze site-ul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, de la locul de domiciliu sau reşedinţă pentru a verifica programul de lucru al serviciului respectiv.

Vă reamintim că la aceste alegeri pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Nu pot vota persoanele puse sub interdicţie sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile de duminică mai pot vota cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în ţara noastră.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Cetăţenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar.

Cetăţenii Uniunii Europene pot vota în baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Vă reamintim că pentru ziua votului au fost dispuse de către autorităţile competente o serie de măsuri speciale de protecţie în contextul pandemiei de COVID – 19!

Conform regulilor de protecţie sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spaţiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar şi la ieşire. În fiecare secţie vor fi puse la dispoziţie flacoane cu dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în secţie, alegătorilor li se va măsura temperatura.

În cazul în care un alegător este febril sau prezintă simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot şi se vor lua măsuri pentru ca acesta să petreacă cât mai puţin timp în interiorul secţiei. După finalizarea procedurilor de votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secţiei de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectată.

Toţi participanţii la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

În interiorul secţiei de vot, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral şi cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziţionare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior îşi va dezinfecta mâinile.

În vederea identificării, alegătorul îşi va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanţă de minimum un metru şi jumătate faţă de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea ‘VOTAT’ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea ‘VOTAT’, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Regulile de protecţie sanitară trebuie respectate şi în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele care nu respectă măsurile de protecţie sanitară stabilite pentru ziua votului pot primi amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.’

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:27

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)

Problema plăţii orelor suplimentare lucrate sâmbătă şi duminică în domeniul ordinii publice va fi reglementată cu prioritate la începutul...

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 14:58

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri definitiv acţiunea în justiţie deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării...

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:29

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an