Mureş: Un nemţean a beneficiat de primul transplant de cord din acest an la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant
Publicat de gabrielarotaru, 2 aprilie 2015, 18:24
O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IBCvT), prof.univ.dr. Horaţiu Suciu, a efectuat astăzi primul transplant de cord din anul 2015, unui pacient din judeţul Neamţ, suferind de cardiomiopatie dilatativă, aflat într-o situaţie de risc.
‘Ne bucurăm că asigurăm iarăşi continuitate într-un domeniu de excelenţă, medicina de transplant, şi arătăm că în continuare în institutul din Târgu Mureş se face performanţă. De data aceasta este vorba despre un pacient, un receptor de 47 de ani din judeţul Neamţ, care suferea de o afecţiune cronică a inimii, Cardiomiopatie Dilatativă, care era în evidenţa centrului nostru de peste un an pe lista de transplant‘, a declarat dr. Horaţiu Suciu, care a precizat că intervenţia a început la ora 7,30 şi s-a încheiat în jurul orei 13,00.
Potrivit doctorului, cordul a fost prelevat în cursul nopţii trecute la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca de la un donator bărbat în vârstă de 47 ani, din judeţul Hunedoara, aflat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic.
Horaţiu Suciu a spus că operaţia a decurs fără probleme deosebite, că pacientul este într-o stare foarte bună şi se aşteaptă o evoluţie pozitivă în continuare.
Potrivit acestuia, efectuarea primului transplant din acest an abia în luna aprilie se datorează scăderii numărului de donatori eligibili, în condiţiile în care pe lista de aşteptare a centrului din Târgu Mureş se află peste 100 de pacienţi, dintre care 30 cu recomandare imediată de transplant.
‘A fost o perioadă în care numărul de transplanturi cardiace a fosz mai redus şi pe fondul scăderii numărului de donatori eligibili pentru cord, dar ne bucurăm că o altă viaţă a fost salvată printr-o procedură deosebit de delicată, care denotă o activitate de performanţă din partea întregului colectiv de specialişti din Târgu Mureş (…) Avem pe lista de aşteptare aproximativ 100 de pacienţi din care 30 ar necesita un transplant de urgenţă, practic în momentul în care există un cord disponibil unul dintre aceşti 30 de pacienţi poate fi chemat pentru a i se implanta acest cord. În acest an e primul transplant şi ne bucurăm că a apărut, chiar şi în luna aprilie (…) Chiar mai înainte am avut o convorbire cu domnul ministru Bănicioiu, care ne-a felicitat şi ne-a spus că ne sprijină în continuare în activitatea noastră‘, a spus dr. Horaţiu Suciu.
Potrivit doctorului, pacientul transplantat era la limita resurselor biologice şi medicamentoase, avea implantat un defibrilator care îl menţinea în viaţă şi îl ferea de evenimente majore, dar nu îi îmbunătăţea viaţa.
‘Acest pacient era într-o situaţie de risc. Afecţiunea de care suferea nu putea fi controlată medicamentos şi determină fenomenul de insuficienţă cardiacă. În primul rând, o scădere dramatică a calităţii vieţii, întrucât aceşti pacienţi nu mai pot să facă niciun fel de efort, îi oboseşte inclusiv repaosul. Decesul poate apare prin persistenţa acestei stări‘, a susţinut dr. Suciu.
Doctorul a precizat că acele dispozitive de asistare a circulaţiei la nivelul cordului, pe care IBCvT Târgu Mureş a început să le implanteze în acest an, pot fi o soluţie pentru pacienţii aflaţi în situaţie de risc şi în Europa şi SUA se apelează la acestea, pe fondul scăderii numărului donatorilor.
‘Întrucât am avut doar un transplant de cord în acest an se conturează tot mai mult faptul că trebuie să implantăm mai multe dispozitive pentru a avea o alternativă la numărul redus de donatori. Şi vreau să spun că numărul redus de donatori este un fenomen care nu este specific României, ci în toată Europa şi SUA se implantează din ce în ce mai mult pentru partea de cord dispozitive ca şi alternativă la transplant. În Germania s-au efectuat 300 de transplanturi de cord şi s-au implantat peste 1200 de astfel de dispozitive, de trei-patru ori mai multe’, a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Dr. Sorin Paşcanu, medic anestezist, a precizat că există nişte criterii de eligibilitate şi inima presupune nişte proceduri foarte stricte în cazul cordului, întrucât e vorba despre calitatea cordului, dar şi de starea de sănătate a donatorului pentru a se evita infectarea sau îmbolnăvirea receptorului.
Dr. Paşcan a precizat că inima prelevată de medicii din Cluj-Napoca a fost foarte bine îngrijită şi că astfel s-a furnizat centrului din Târgu Mureş o grefă de calitate, ceea ce înseamnă că o parte din succesul intervenţiei se datorează şi acestora. (agerpres/ FOTO televiziunea-medicala.ro)