Negocieri program de guvernare/PNL, PSD şi UDMR – discuţie pe punctele care nu au fost agreate
Publicat de gabrielarotaru, 12 noiembrie 2021, 10:26 / actualizat: 12 noiembrie 2021, 11:50
UPDATE, 12 nov 2021 – Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că vineri ar putea avea loc o discuţie între echipele de negociere ale PNL, PSD şi UDMR cu privire la punctele care nu au fost agreate până în prezent cu privire la programul de guvernare.
‘S-ar putea să avem astăzi o discuţie pe punctele pe care nu au agreat echipele de negociere până în acest moment. Sunt câteva puncte importante. (…) Eu sper să fie totul în acest weekend şi să avem un guvern săptămâna viitoare. (…) Ajungem după aceste discuţii aproape de unde suntem cu USR. Acolo deja aveam un program de guvernare, aveam negociate ministere. Acesta este scopul acestor negocieri. Mergem să vedem dacă ne putem înţelege pe programul de guvernare, după aceea pe structura guvernului’, a spus Cîţu la Palatul Parlamentului, înainte de şedinţa conducerii liberalilor.
El a afirmat că PNL susţine desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi.
‘Poziţia PNL este foarte clară şi aici ar trebui să fim toţi foarte clari şi transparenţi: această Secţie specială a fost înfiinţată de Liviu Dragnea. E momentul să spunem ‘La revedere, Liviu Dragnea!’ şi să mergem în direcţia în care… Eu am desfiinţat Secţia specială în Guvern. (…) Trebuie să discutăm să vedem ce negociem’, a arătat Cîţu. AGERPRES
PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale au încheiat o nouă rundă de negocieri cu privire la programul comun de guvernare.
Dacă în domeniul sănătăţii a existat consens, în privinţa pensiilor există încă diferenţe legate de procentul de majorare. Referitor la numele viitorului premier, atât PSD, cât şi PNL îşi menţin ferm decizia de a-l desemnat.
Majorarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor a fost convenită de echipele de negociatori, dar procentul acestor creşteri va fi anunţat în perioada următoare, în funcţie de veniturile la buget, a declarat ministrul interimar al muncii, Raluca Turcan.
La negocieri, PSD a susţinut că există soluţii pentru o indexare a pensiilor cu 11% şi că nu va renunţa la aceste creşteri.
Marius Budăi, social-democrat: De ce considerăm că acest 11%, şi vă spunem deschis: nu este pentru a-i îmbogăţi pe părinţii şi bunicii noştri, este pentru a le apăra cât de cât puterea de cumpărare pentru ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cu preţurile.
Ministrul interimar al finanţelor, Dan Vîlceanu, spune că abordarea majorării veniturilor populaţiie trebuie să fie una prudentă, care să poată fi susţinută de buget.
Dan Vîlceanu: Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii să înţeleagă faptul că, da, politic ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume.
Pe domeniul sănătăţii, discutat astăzi, nu au existat divergenţe majore, au declarat echipele de negociatori, accentul fiind pus pe creşterea siguranţei spitalelor şi scăderea presiunii asupra unităţilor medicale.
Alexandru Rafila, deputat PSD: Acces extins la testare, acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val cinci, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii.
Urmează să fie stabilite detaliile tehnice pentru toate domeniile discutate, dar şi numele premierului pe care cele patru formaţiuni politice îl vor propune la consultările de la Cotroceni. Funcţia este revendicată de social-democraţi. Prim-vocepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, spune încă că liberalii acceptă doar un prim-ministru din rândul propriului partid.
Rareş Bogdan: Florin Cîţu este preşedintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului Naţional, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume. Chestiunea unui premier PSD este exclusă în cadrul PNL.
Rezultatul negocierilor pentru formarea unui guvern majoritar cu PSD, UDMR şi minorităţile naţionale va fi analizat mâine de conducerea PNL. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)