Nelu Tătaru: Procentul de imunizare la noul coronavirus este de 4,6%
Publicat de , 10 octombrie 2020, 07:13
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că, până în prezent, în urma prelucrării a 11.000 de teste din cadrul studiului de seroprevalenţă, procentul de imunizare la noul coronavirus este de 4,6%.
‘Studiu de seroprevalenţă – 4,6% – ultimul procent pentru trecerea prin boală. S-au recoltat 17.000 de seruri. Din acestea, s-au lucrat 11.000. Până acum procentul de imunizare este de 4,6%‘, a afirmat Tătaru.
Întrebat dacă ia în calcul o decizie privind modificarea ordinului de ministru, astfel încât asimptomaticii să nu mai ajungă în spital şi să fie sub supravegherea medicului de familie, ministrul Sănătăţii a răspuns:
‘Luăm în calcul o astfel de decizie .(…) Noi avem evaluarea asimptomaticului sau relativ asimptomaticului până în 48 de ore. El nu trebuie să stea neapărat internat în spital. Trebuie să facă acea evaluare, apoi, urmând cu un aviz de la DSP şi cu decizia medicului curant care l-a evaluat să meargă în izolare la domiciliu. Orice pacient trebuie evaluat, fiindcă această boală are o evoluţie imprevizibilă‘, a spus Tătaru.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a mai declarat că 209 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic.
‘În spitalele suport COVID avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate, în acest moment sunt 613 paturi ocupate, din care avem 209 persoane pe ventilator, cu intubaţie invazivă. Noi suntem în momentul în care reevaluăm fiecare caz în parte. Indicaţiile noastre au fost pentru terapiile intensive de a reeavalua fiecare pacient. Există şi acele paturi de terapie intermediară în care specificăm că acei pacienţi care nu sunt pe ventilaţie asistată şi sunt pe un suport de oxigen, în funcţie de nivelul de insuficienţă respiratorie pot beneficia de aceste paturi de terapie intermediară, celelalte, care sunt complet dotate cu ventilatoare, rămânând pentru cei care trebuie intubaţi. Evaluarea fiecărui pacient o face medicul curant. Evaluarea fiecărui compartiment de terapie intensivă este în funcţie de focarele existente în acea localitate sau în judeţele din jur‘, a spus Tătaru.
Ministrul a afirmat că va avea luni o întâlnire cu medicii de familie în care se va discuta despre posibilitatea ca aceştia să participe la monitorizarea celor aflaţi în izolare, dar şi la anchete epidemiologice.
‘Noi vom avea o discuţie şi luni cu medicii de familie. Am găsit şi soluţii atât vizavi de Casa de asigurări de sănătate, cât şi cu DSP-urile din localitate pentru a putea participa atât pentru monitorizarea celor aflaţi în izolare, cât şi pentru anchetele epidemiologice‘, a menţionat Tătaru.
Întrebat dacă medicii de familie ar putea să fie plătiţi suplimentar, Tătaru a răspuns: ‘Da. Există şi această alternativă. Vom avea discuţii luni. Casa de asigurări pregăteşte pentru luni o evaluare, la fel şi DSP-urile‘.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)