Ascultă Radio România Iași Live

(NEWS ALERT) Guvernul Orban a fost DEMIS

(NEWS ALERT) Guvernul Orban a fost DEMIS

Publicat de Andreea Drilea, 5 februarie 2020, 19:10


UPDATE –  Moţiunea de cenzură intitulată ‘Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti’, iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

S-au înregistrat 261 de voturi ‘pentru’, după cum a anunţat preşedintele interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu.


UPDATE, ora 14:48 –  Senatorii şi deputaţii au început, miercuri, votul asupra moţiunii de cenzură depuse de PSD, intitulată ‘Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti’.

Votul este secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.


UPDATE – Premierul Ludovic Orban a acuzat, miercuri, PSD că, în perioada în care a fost la guvernare, ‘a pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor’ credite pe care aceştia trebuie să le ramburseze.

‘În trei ani de zile v-aţi împrumutat de 225 de miliarde pe nimic, ca să acoperiţi găurile bugetare pe care le-aţi provocat şi care în realitate s-au dovedit mult mai mari decât minciunile gogonate pe care le-aţi prezentat în legea bugetului de stat pe 2019. (…) Aţi pus pe spinarea copiilor şi nepoţilor dumneavoastră credite pe care trebuie să le ramburseze, ca să (…) băgaţi bani în plăţi care nu au niciun fel de fundament economic. Nu aşa se conduce România. România se conduce susţinând investiţiile, pe cei care muncesc’, a afirmat Orban la dezbaterea moţiunii de cenzură. 


UPDATE – Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că ordonanţa de urgenţă adoptată marţi seara de către Guvern va permite cetăţenilor să îşi aleagă unitatea spitalicească care să le furnizeze serviciile de sănătate şi s-a declarat surprins că un lider care s-a operat în Turcia a avut o atitudine critică privitor la spitalele private.

‘Să vorbim de ordonanţe şi de campania voastră mincinoasă! Aţi minţi că privatizăm sistemul de sănătate şi programele naţionale. Cine a dat ordonanţa 27, prin care s-a introdus coplata şi contribuţiile financiare suplimentare în spitalele private? Noi sau voi? Voi aţi dat ordonanţa 27. Din cauza voastră era riscul să se introducă coplata şi contribuţiile financiare. Prin ordonanţa pe care am adoptat-o ieri, nu numai că nu am introdus coplata şi contribuţiile financiare, ci am abrogat termenul de intrare în vigoare a ordonanţei voastre neruşinate, care a fost dată noaptea, ca hoţii, împotriva interesului pacienţilor români. Mai mult decât atât. Prin ordonanţă, dăm dreptul cetăţeanului să îşi aleagă unitatea spitalicească care să îi furnizeze serviciile de sănătate, din cadrul programelor de sănătate. Nu să hotărască baronii şi baroneţii că nu mai ei au dreptul să deruleze programele din sănătate’, a spus Orban, în timpul dezbaterilor la moţiunea de cenzură.

El a adăugat că Guvernul a introdus în OUG şi reglementarea conform căreia în spitalele publice nu li se pot cere pacienţilor sume suplimentare.

‘Am introdus interdicţia de a li se cere bani suplimentari celor care sunt în programele de sănătate, inclusiv în spitalele publice. Aşa că demagogia voastră mincinoasă – că românii vor afla adevărul – va fi demontată şi vă veţi face din nou de râs, aşa cum aţi făcut în ultimii trei ani. Cel mai tare m-a mirat când l-am auzit pe un alt lider politic – proaspăt colaborator al dvs, după ce v-a înjurat vreo doi ani de zile – că are o atitudine critică privitor la spitalele private. Păi, unde s-a operat domnia sa? Nu cumva într-un spital privat? Dar nu într-un spital privat din România, ci într-un spital privat din Turcia. Ca atare, mare atenţie faţă de sănătatea românilor şi faţă de sistemul de sănătate o avem noi, cei care guvernăm azi’, a spus Orban.

El a adăugat că, în ipoteza în care moţiunea va fi adoptată, Guvernul ‘va cădea’ în picioare.

‘Cu cât mai repede vă încetaţi mandatul, cu atât mai bine pentru România. Şi indiferent ce veţi face şi dacă Guvernul va cădea azi, vă garantez că va cădea în picioare, iar românii vor susţine toate proiectele pe care le prezentăm oamenilor, pentru că oamenii au în sfârşit nevoie de un guvern care să facă cinste României şi care să pună în practică deciziile şi programele de care are nevoie România şi fiecare român’, a spus prim-ministrul. 


UPDATE  – Liderul grupului parlamentar PRO Europa, Victor Ponta, a declarat miercuri, în plenul reunit al Legislativului, că va vota moţiunea de cenzură, adăugând, totodată, că nu vrea să se implice în ‘înţelegerile’ făcute ca PNL ‘să scape’ de Ludovic Orban ‘cu ajutorul PSD’.

‘Aceste înţelegeri, să scape PNL-ul de Orban cu ajutorul PSD-ului, sunt problemele dumneavoastră şi nu am vrut să ne implicăm în ele. Am spus însă public şi din nou citez, spune aşa domnul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu înţeleg care a fost caracterul de urgenţă al ordonanţei ca să se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiză de impact, fără dezbateri, care vor destabiliza sectorul public de sănătate fără nicio excepţie. Există o singură explicaţie, le era frică că nu trece moţiunea şi trebuiau să ne convingă. Pe mine acum, cu această ordonanţă, m-au convins, voi vota moţiunea’, a precizat Ponta. 


UPDATE – Senatorul PSD Florian Bodog a declarat miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetenţă trebuie să plece.

‘Un Guvern care dă vina pe Parlament pentru propria sa incompetenţă trebuie să plece. Un Guvern care fuge de o dezbatere parlamentară şi democratică trebuie să plece. Un Guvern care nu poate guverna trebuie să plece. Parlamentul le-a dat acestor oameni o şansă în toamna anului trecut. Aveau în primul rând şansa de a arăta că pot, ştiu şi vor să guverneze. Nu au făcut nimic din toate astea. Dimpotrivă. Cred că a venit vremea ca Parlamentul să le dea acum o nouă şansă, aceea de a pleca. Să plece unde le e locul, la amicii lor din marile corporaţii, probabil că acolo au jurat, nu pentru România, nu pentru români. Au jurat credinţă corporaţiilor şi o fac pe bani mulţi, pe banii românilor. Vă cer să ne întoarcem spre români şi să îi întrebăm – v-a plăcut ce aţi văzut la PNL în aceste trei luni?’, a spus Bodog, în şedinţa de plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că cei care ar trebui să apere accesul egal al fiecărui român la serviciile de Sănătate ‘pun în pericol viaţa românilor’.

‘Prin ordonanţa dată pe Sănătate în care, din ce a apărut pe presă, am aflat că aţi scos programele naţionale de sub incidenta legii achiziţiilor publice. Oare de ce? Şi că nu românii vor plăti coplata, o plătim din fondurile programelor de Sănătate. Dar cine plăteşte aceşti bani, nu tot românii? Vă place când se dau proiecte de legi precum cel cu eliminarea pensiilor speciale care de fapt nu elimină mai nimic? (…) Vă place cum noaptea ca hoţii încearcă să şteargă pe ascuns prin ordonanţă datoriile unei bănci străine în ciuda unei decizii a justiţiei româneşti? Fiecare act emis este un motiv în sine pentru tot atâtea moţiuni de cenzură, iar ei au dat azi noapte câteva zeci’, a afirmat Bodog.


UPDATE – Preşedintele USR, Dan Barna, le-a reproşat miercuri reprezentanţilor PSD şi UDMR că miza moţiunii de cenzură o reprezintă ‘o mână de primari fricoşi’ care vor să îşi păstreze privilegiile.

‘Am fi putut să discutăm azi despre soluţii pentru a găsi bani pentru plata pensiilor sau a alocaţiilor. Sau am fi putut să ne adunăm astăzi să vorbim despre autostrada A8 sau despre Piteşti-Sibiu. Alt subiect bun pentru noi ar fi putut să fie reforma în sănătate, inflaţia care macină în aceste zile câştigurile oamenilor sau birocraţia care ne macină timpul, resursele şi nervii. Dar dumneavoastră, domnilor din PSD şi UDMR, aţi vrut ca astăzi să discutăm despre evul mediu şi despre baroni. Aţi vrut ca azi să discutăm despre o mână de primari fricoşi care vor să îşi păstreze privilegiile, pentru că le este frică de votul oamenilor’, a spus Barna, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură. 


UPDATE – Deputatul PSD Florin Manole, care a citit, miercuri, în Parlament, moţiunea de cenzură, a sărit mai multe pagini, iar liberalul Gabriel Andronache i-a atras atenţia că este o încălcare a regulamentului.

‘Avem şi argumente constituţionale, dar nu le mai citesc şi nu mai insist pentru că domnul Orban primeşte lecţii de constituţionalitate fix în cadrul şedinţelor de Guvern. Voi depăşi aceste trei pagini cu voia dumneavoastră. Tocmai am renunţat să citesc trei pagini’, a spus Manole.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-a atras atenţia că nu are voie să facă acest lucru, dar deputatul PSD nu a ţinut cont.

‘Este pentru prima dată când la citirea unei moţiuni de cenzură în Parlament un parlamentar îşi permite să încalce regulamentul şi a sărit o pagină pentru că aşa a considerat dumnealui. Există procedură că această moţiune poate fi anulată. Vă rog să citiţi toată moţiunea’, a replicat deputatul PNL Gabriel Andronache.

După atenţionare, deputatul PSD s-a întors la tribună şi a citit şi paginile rămase.

‘Înţeleg că aveţi probleme cu cititul’, le-a spus premierul Ludovic Orban parlamentarilor PSD, în deschiderea discursului pe care l-a susţinut în plen. 


UPDATE –  Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că nu se lasă judecat de parlamentarii PSD ‘care sunt născuţi din pixul lui Liviu Dragnea’ şi care nu au adus nimic bun României.

‘Vreţi, nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de stigmatul ăsta toată cariera dumneavoastră. Nu numai că a fost semnată candidatura dumneavoastră de vechiul stăpân, dar trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă, aţi votat toate aberaţiile, toate proiectele împotriva interesului României, aţi susţinut toate acţiunile antiromâneşti (…) care ne-au adus pe marginea prăpastiei. Nu mă las judecat de noi, pentru că în trei ani de zile aţi arătat clar de ce sunteţi în stare: minciună, dezinformare, slugărnicie şi n-aţi adus nimic bun României’, a susţinut Orban. 


UPDATE – Parlamentarii liberali vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură depuse de PSD, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL.

‘Parlamentarii PNL vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. Am stabilit strategia la această moţiune de cenzură. Aşteptăm cu încredere dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură şi suntem pregătiţi pentru orice situaţie’, a spus Orban, după şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PNL.

El a spus că le-a transmis parlamentarilor liberali că, dacă va cădea, Guvernul Orban va cădea în picioare.

‘Le-am spus că, şi dacă va cădea Guvernul Orban, va cădea în picioare’ a precizat Orban.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.


UPDATE – PMP susţine Guvernul PNL, a declarat miercuri, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură, preşedintele partidului, Eugen Tomac, menţionând că grupul său parlamentar nu va gira un demers al PSD îndreptat împotriva democraţiei.

‘Susţinem Guvernul PNL. Decizia grupului a fost de a nu gira această circotecă pe care a declanşat-o PSD-ul, care nu vrea anticipate, dar nu vrea nici două tururi. Prin urmare, colegii mei vor participa în sală, dar nu se duc să gireze un demers al PSD-ului, îndreptat împotriva democraţiei, pentru că revenirea la alegerea primarului în două tururi reprezintă o garanţie în plus pentru societate că avem un sistem mult mai corect din punct de vedere al reprezentării’, a precizat Tomac.

El a adăugat că Guvernul Orban şi-a pus mandatul ‘pe masă’ pe o temă de interes major – alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

‘Avem un Guvern care şi-a pus mandatul pe masă pe o temă de interes major politic – revenirea la alegerea primarului în două tururi şi mie îmi place să cred că acesta e obiectivul, pentru că astăzi se dă votul pentru moţiune. Probabil, s-au adunat o serie de urgenţe pentru care Guvernul s-a hotărât să dea ordonanţe’, a susţinut liderul PMP.


Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 350 de parlamentari.

Sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi miniştrii Cabinetului.

Potrivit deciziei Birourilor permanente, la dezbaterea moţiunii de cenzură Guvernul va avea la dispoziţie 60 de minute, iar grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat astfel: PSD – 34 de minute, PNL – 18 minute, USR – 7 minute, Pro Europa – 4 minute, UDMR – 5 minute, PMP – 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale – 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi – 6 minute.

Moţiunea de cenzură ‘Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti’ a fost semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

Potrivit semnatarilor, Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere.

‘Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!’, susţin aceştia.

‘Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. (…)Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rugăm să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!’, mai arată semnatarii moţiunii.

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul la moţiunea de cenzură va fi secret cu bile.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

(Agerpres/FOTO rador.ro)

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:27

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)

Problema plăţii orelor suplimentare lucrate sâmbătă şi duminică în domeniul ordinii publice va fi reglementată cu prioritate la începutul...

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 14:58

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri definitiv acţiunea în justiţie deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării...

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:29

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an