Noi discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri şi cu transportatorii la Ministerele Agriculturii şi Transporturilor
Publicat de gabrielarotaru, 16 ianuarie 2024, 14:13 / actualizat: 16 ianuarie 2024, 15:52
UPDATE, ora 15,50 – Primele discuţii, încheiate cu puţin timp în urmă, s-au purtat pe temele de interes ale crescătorilor de vaci de lapte şi de carne, iar participanţii au anunţat că toate subiectele abordate au fost agreate de ambele părţi.
Autorităţile au promis un dialog constant cu reprezentanţii fermierilor şi luarea tuturor deciziilor în urma acestor consultări pe grupuri de lucru.
Între timp, în ţară sunt zone în care protestele continuă.
Agricultorii au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru transportul de marfă; la Vicovu de Sus şi la Siret, în judeţul Suceava pot circula doar autoturismele.
La Siret, culoarul pe care se deplasează maşinile este asigurat de jandarmi şi de poliţie.
Coloane formate din utilaje agricole circulă cu viteză redusă şi în Covasna pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale, însă niciun sector nu este blocat.(Rador)
Noi discuţii au loc, la această oră, la Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul zootehnic, cei ai procesatorilor din industria alimentară, morărit, panificaţie, procesarea cărnii şi a laptelui.
Sunt analizate măsurile de sprijin aferente anului 2024, dar şi soluţiile la problemele pe care aceste sectoare le întâmpină.
La negocierile de ieri cu ministrul agriculturii au fost accepte mai multe solicitări din partea fermierilor.
Printre acestea: plata în regim de urgenţă a subvenţiilor, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat pentru acciza la motorin utilizată în agricultură. Se poartă în continuare negocieri şi cu transportatorii, care au programate întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cei ai ASF.
Reporterul nostru Alex Lancuzov urmăreşte aceste discuţii şi ne oferă, acum, în direct cele mai noi informaţii.
Sunt noi negocieri aici, la Ministerul Transporturilor. Participă ministrul de resort, Sorin Grindeanu, directorii companiilor din subordine şi unele confederaţii patronale. Nu am văzut însă reprezentanţi ai şoferilor care protestează şi astăzi la marginea Bucureştiului şi pe drumurile din marile oraşe, aşa cum a fost săptămâna trecută. Ce solicită asociaţiile patronale care îi reprezintă pe transportatorii de mărfuri şi persoane? Mutarea cântarelor din vămi, nu eliminarea acestora, ci repoziţionarea cântarelor la 10-15 kilometri distanţă de vămi pentru a reduce timpul de aşteptare la trecerea frontierei, tarife RCA de referinţă de 8.600 lei, deşi cei care protestează în stradă au cerut o ordonanţă de urgenţă pentru plafonare la 4.500-5.000 lei şi culoare speciale pentru transportatori. Iată ce a spus preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Auto din România, Vasile Ştefănescu.
Vasile Ştefănescu: Astăzi, eu cred că vom trage o concluzie generală şi vom ajunge la un numitor comun /…/un culoar pentru camioanele goale care, de exemplu, pleacă din România, încarcă în Italia, dar el n-are de ce să stea la coadă cu ceilalţi. Noi vrem să ne cântărească în continuare, dar să eliminăm aglomeraţia şi timpii de aşteptare din vămi. Asta este tot, nu vrem altceva. Acciza la carburant am vrea, dacă se poate, şi este normal să ni se dea subvenţia egală cu creşterea accizei de la 1 ianuarie 2024.
În zona Capitalei, transportatorii şi fermierii protestează şi astăzi la Afumaţi, pe DN2, fără blocarea circulaţiei, iar o altă zonă cu protest este pe centura municipiului Alexandria, în judeţul Teleorman. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)