Legea pensiilor, adoptată de Parlament
Publicat de Andreea Drilea, 26 iunie 2019, 14:55
UPDATE, ora 14:00 – Legea pensiilor a fost adoptată astăzi de Parlament.
Votul decizional a fost dat de Camera Deputaţilor. Au fost 197 de voturi pentru şi 70 de abţineri.
Nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă, însă votul din Camera Deputaţilor a fost urmat de o nouă serie de declaraţii politice în contradictoriu.
Opoziţia, prin vocea deputatului PNL Dan Vâlceanu, afirmă că de fapt inechităţile din sistem nu vor fi eliminate, ci dimpotrivă, accentuate.
La rândul său, deputatul USR, Cristian Seidler, a reluat criticile referitoare la faptul că nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte pensiile speciale. El a cerut în context abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Răspunsul a venit din partea deputatului ALDE Varujan Vosganian care l-a acuzat pe acesta de nesinceritate, cerând la rândul său eliminarea pensiilor speciale pentru procurori.
Fostul ministru social-democrat Lia Olguţa Vasilescu a respins acuzaţiile aduse, reiterând faptul că noua lege creşte pensiile. Este cea mai importantă lege votată în actuala legislatură, a încheiat Lia Olguţa Vasilescu care şi-a exprimat speranţa ca legea să nu fie atacată din nou de şeful statului la Curtea Constituţională. (Rador)
Camera Deputaţilor va dezbate şi vota miercuri proiectul legii pensiilor.
Acesta se află pe ordinea de zi a plenului, după ce, marţi, Comisiile pentru muncă şi juridică ale Camerei Deputaţilor au adoptat raportul acestui proiect.
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, care a iniţiat proiectul, a precizat luni că raportul va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Modificările făcute de comisii au vizat punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale a articolelor declarate neconstituţionale.
‘Cu siguranţă mâine (miercuri – n.r.) trebuie să ajungă la votul plenului Camerei Deputaţilor. Au fost foarte puţine modificări de făcut pentru că legea nu a fost declarată constituţională în ansamblul său, ci Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări. Mai precis, cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale – şi acolo s-a făcut precizarea că, deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul – şi, de asemenea, a fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. În mod normal, ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat Curtea Constituţională, ca să fie foarte clar, am operat şi aceste modificări’, a menţionat Olguţa Vasilescu.
Săptămâna trecută, Senatul a respins, în plen, proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR. Au fost înregistrate 67 de voturi ‘pentru’ şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat atunci că la Cameră este de obicei o mobilizare mult mai bună şi s-ar bucura ca toată lumea să voteze proiectul.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)