Numărul românilor care consumă droguri continuă să crească şi a ajuns la aproximativ 1 milion
Publicat de , 14 octombrie 2021, 14:16
Numărul românilor care consumă droguri continuă să crească şi a ajuns la aproximativ 1 milion. În acelaşi timp scade şi vârsta la care încep să se folosească substanţe psihoactive.
România este pe una dintre rutele de tranzit şi din ce în ce mai multe droguri ajung să se oprească şi la noi.
În ultimele şapte luni, poliţiştii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au reuşit să captureze peste două tone de cocaină, heroină sau cannabis, valori în creştere potrivit datelor din ultimii cinci ani.
Consumatorii români preferă cel mai mult cannabisul, fiind şi cel mai ieftin şi des întâlnit pe piaţa neagră, urmat în clasament de substanţele cu proprietăţi psihoactive, printre care şi plantele etnobotanice apoi urmează drogurile sub formă de pastile, amfetamină şi ecstasy, aşa numitele droguri ale petrecerilor şi cluburilor, iar pe ultimele locuri în preferinţe se situează drogurile cele mai periculoase: heroina şi cocaina.
Directorul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, comisarul şef de poliţie Victor Nistor: Cantităţile care sunt destinate pieţei româneşti sunt în continuă creştere pentru că toate rapoartele de monitorizare a traficului de droguri reflectă faptul că toate tipurile de droguri sunt mult mai prezente pe piaţă şi numărul de consumatori este în continuă creştere.
Comisarul şef de poliţie, Victor Nistor, crede că România nu este pregătită pentru legalizarea drogurilor uşoare, deşi unele asociaţii cer acest lucru. El spune că aceste măsuri ar trebui luate gradul, să fie pregătit sistemul sanitar şi cel de învăţământ, prin care oamenii să conştientizeze pericolul expunerii la consumul de droguri şi de abia apoi se poate adopta o variantă, nu neapărat de legalizare a lor cât mai ales de dezincriminarea consumului pentru unele categorii de droguri uşoare.
RADOR