O nouă amenințare cibernetică de tip ransomware infectează companii și instituții din România-GoldenEye
Publicat de , 27 iunie 2017, 18:06
Companii și instituții din România și din alte țări din regiune, printre care Ucraina și Rusia, au fost afectate marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, se arată într-un comunicat Bitdifender remis AGERPRES.
„Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări la nivel global, printre care România, Ucraina și Rusia. Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, precizează experții companiei.
Potrivit sursei citate, toți clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața noii amenințări.
În context, specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender recomandă realizarea unor copii ale datelor de importanță strategică pentru a evita pierderea acestora, actualizarea în regim de urgență a sistemului de operare la cea mai recentă versiune, actualizarea tuturor programelor de pe calculator și evitarea folosirii de software perimat.
„Folosiți o soluție de securitate performantă și actualizată la zi”, subliniază sursa citată.
Mai multe bănci și companii ucrainene, precum și principalul aeroport și sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marți țintele unui atac cibernetic masiv, care a provocat perturbări ale activității și care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria țării, relatează AFP și Reuters.
Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunțat marți că rețeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbușit din cauza unui atac informatic.
Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus că atacul informatic de marți este cel mai mare din istoria Ucrainei și că a fost folosită o versiune modificată a virusului ‘WannaCry’, care a atacat în luna mai zeci de mii de companii și organizații din întreaga lume.
Tot marți, gigantul rus petrolier Rosneft a anunțat de asemenea că a fost victima unui ‘puternic atac informatic’ care a vizat serverele sale. Și producătorul de oțel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.
Sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de amenințările cibernetice de tip ransomware WannaCry și Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilității MS17-010, dar un număr necunoscut de calculatoare și servere la nivel global — inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows — nu au primit respectiva actualizare și riscă să fie infectate în orice moment.
Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumita și EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA). De aceasta data, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenții guvernamentale pentru a livra victimelor diverse amenințări informatice.(Agerpres/FOTO arhiva adevarul)