Olguța Vasilescu: Statul român alocă 500 milioane euro pentru sprijinirea pieței muncii
Publicat de Andreea Drilea, 2 octombrie 2017, 12:34 / actualizat: 2 octombrie 2017, 14:36
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat luni, la Craiova, unde a participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar, că statul român a lansat programe de circa 500 milioane euro pentru sprijinirea firmelor să angajeze proaspăt absolvenți de studii superioare, în vederea stopării plecării din țară a forței de muncă înalt calificate și pentru implementarea unor programe de ucenicie.
„În acest an, am absorbit fonduri europene pentru absolvenții de studii superioare care doresc să se integreze rapid pe piața muncii și am sprijinit angajatorii în sensul că sunt aproximativ 200 de milioane de euro puse la dispoziția angajatorilor care vor să angajeze proaspăt absolvenți de studii superioare. Angajatorii primesc lunar, de la statul român, prin finanțare europeană, suma de 300 de euro pentru fiecare angajat, necesară plății salariului. Cu alte cuvinte, statul român sprijină angajatorii cu salariul minim pe economie, dar sigur că ne așteptăm ca pe lângă aceste fonduri să mai fie și alți bani, astfel încât salariile din România să fie atractive pentru absolvenți și să nu ne mai confruntăm cu ceea ce se întâmplă din păcate în ultimii ani — plecarea forței de muncă înalt calificate în afara granițelor României. M-am bucurat să constat că și firma Ford a început să acceseze aceste programe guvernamentale și sper din toată inima ca toți angajatorii să facă acest lucru, pentru că în afară de stagiari avem programe și pentru ucenici, iar suma totală este de 500 de milioane de euro, o sumă pe care sper să o folosim pe piața muncii”, a spus Vasilescu la festivitatea de deschidere a anului universitar.
Aceasta a mai afirmat că Universitatea din Craiova reglează oferta educațională cu piața muncii, „ceea ce din păcate în ultimii ani nu prea s-a întâmplat nicăieri în România”.
„În acest an știu că aveți mai multe locuri pentru inginerii constructori, ceea ce este foarte bine pentru că piața muncii duce lipsă de ingineri constructori. De asemenea, știu că ați crescut numărul de locuri la informatică, pentru că dacă mâine am avea 10.000 de informaticieni pentru piața din România, ar fi imediat absorbiți”, a mai spus ministrul Muncii.
(Agerpres/FOTO arhivă huff.ro)