Orban: Am ajuns să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania
Publicat de , 16 decembrie 2019, 14:03
România importă energie, deşi avea potenţial de export, iar pentru companii energia electrică şi gazul natural au ajuns ‘la preţuri mai mari decât în Germania’, a declarat luni premierul Ludovic Orban la Forumul Capitalului Românesc.
‘De unde aveam potenţial de export, la ora actuală importăm energie. Nu numai că importăm energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei stabileşte tarifele pentru distribuţie şi transport zilele astea, ştie că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie şi ei stabilesc tarifele pentru distribuţie şi transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creşterii tarifului de transport şi de distribuţie, creşterea preţului pentru consumatorii finali. Cum să fim competitivi?’, a afirmat Orban.
Şeful Executivului a mai precizat că ANRE a mărit anul acesta taxa de cogenerare cu 80%, ‘o taxă pe care o resimte fiecare consumator de energie electrică, care se duce la Transelectrica şi care este plătită de către CET-uri’.
‘Scopul pentru care a fost gândită această taxă de cogenerare a fost să finanţeze investiţiile, CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru, care produc la randamente sub 50% şi nimeni nu vrea să înţeleagă că nu poţi să produci energie în sistem de cogenerare la astfel de randamente şi să rămâi competitiv pe piaţă’, a susţinut Orban.
El a adăugat că banii din această taxă au fost prevăzuţi să finanţeze investiţiile pentru grupurile moderne de cogenerare la randamentele la care sunt în sistemul actual, însă ‘au fost tocaţi’ de către CET-uri care ‘ţin echipe de fotbal, îşi cumpără cele mai moderne maşini, plătesc salarii pe care niciun întreprinzător nu şi-ar permite să le plătească în mediul privat’.
Potrivit lui Orban, dacă nu se realizează o restructurare masivă a modului de producere a energiei electrice, riscul este să se ajungă într-un punct critic.
‘Companiile care au în structura costurilor costuri mari cu energia în momentul de faţă multe dintre ele sunt pe pierdere sau, chiar dacă nu sunt pe pierdere şi mai încă un spaţiu să-şi menţină profitabilitatea, în realitate îşi pierd competitivitatea pe plan internaţional. Cu sistemul ăsta, stai şi te întrebi, tu, care ai gaz natural – cred că suntem a treia ţară ca rezerve de gaz natural – şi noi cumpărăm gazul natural mai scump decât îl cumpără ţări care nu au nici măcar un milion de metri cubi de gaz pe zi’, a arătat premierul.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)