Orban: Amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură este profund neconstituţională
Publicat de Andreea Drilea, 9 septembrie 2021, 12:17
UPDATE – Guvernul Cîţu e căzut, cu moţiuni sau fără, dar dacă moţiunea de cenzură va fi pe ordinea de zi a plenului comun, PSD va vota căderea Guvernului Cîţu, a declarat, joi, preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu.
‘Guvernul e condus de PNL, iar Parlamentul este condus de USR şi PNL. Este un conflict în interiorul acestei coaliţii. Constituţia trebuie respectată. Nu înţeleg de ce conducerea Camerei Deputaţilor, prin domnul Orban, şi conducerea Senatului, prin doamna Dragu, nu au convocat până acum citirea moţiunii într-un plen comun. Nu trebuia luată o decizie în BPR, trebuia respectată Constituţia. PSD nu a votat cu PNL şi UDMR. Ei au propus să nu aibă loc nici citirea, ceea ce era o aberaţie totală. Nu înţeleg de ce Orban a anunţat Guvernul după cinci zile. Nu cumva sunt la putere şi au majoritatea? În acest moment au toate funcţiile în stat. Ce legătură are PSD? PSD respectă Constituţia şi legile ţării. Este normal să aşteptăm răspunsul CCR. (…) Aşteptăm decizia CCR, eu nu cred că va fi după congres (al PNL – n.r.), eu cred că va fi mult mai repede. Putem pune la vot moţiunea şi am spus foarte clar – orice moţiune va fi votată de PSD’, a afirmat Ciolacu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
El a spus că ‘nu PSD trebuie să arbitreze lupta lor internă’.
‘Sunt două lucruri clare: Guvernul Cîţu e căzut, cu moţiuni sau fără moţiuni a căzut. În continuare, dacă moţiunea va fi pe ordinea de zi a plenului comun, PSD va vota căderea Guvernului Cîţu. Foarte clar. Nu există discuţii. Dar această criza politică este o criză politică ipocrită, de şantaj al USR şi de luptă internă a PNL. (…) O asemenea ipocrizie şi nemernicie nu s-a întâmplat niciodată în politica românească’, a mai spus Marcel Ciolacu. AGERPRES
UPDATE – Viceliderul grupului senatorilor AUR, Rodica Boancă, a anunţat că AUR va sesiza CCR cu privire la calendarul moţiunii de cenzură stabilit de Birourile permanente reunite, care prevede amânarea dezbaterii şi votului până la decizia Curţii cu privire la conflictul dintre Guvern şi Parlament.
‘Constituţia şi Regulamentul Camerelor reunite ale Parlamentului prevăd că în trei zile de la citire, moţiunea de cenzură să fie dezbătută şi votată. Există pentru prima dată în democraţia din România o puternică încălcare a statului de drept şi a separării puterilor în stat. AUR va contesta la Curtea Constituţională această decizie din cadrul Birourilor permanente de astăzi şi va aduce la cunoştinţă faptul că Executivul intervine în activitatea Legislativului, deşi Legislativul este cel care verifică şi poate chema în faţa lui Executivul pentru a da detalii pentru felul în care pune în aplicare ceea ce Legislativul votează’, a afirmat Boancă, joi, după şedinţa Birourilor permanente reunite. AGERPRES
UPDATE – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că amânarea dezbaterii şi a votului pe moţiunea de cenzură este profund neconstituţională, iar el nu a votat atunci când s-a decis acest lucru în Birourile permanente reunite.
‘Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteţi constata singuri, a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară, am fost prezent şi nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională. Dacă cineva ar fi avut răbdare, nu zic din alte partide, dar măcar colegii mei de partid mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020, ar fi ştiut cu precizie din decizia Curţii Constituţionale că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament nu poate să oprească moţiunea de cenzură’, a spus Orban la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
El a amintit că în august 2020, când PSD a iniţiat moţiune de cenzură împotriva Cabinetului pe care îl conducea, a invocat un conflict juridic de natură constituţională cu privire la procedura legată de depunerea moţiunii, iar CCR a constatat că nu a existat conflict de natură constituţională şi Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii.
‘V-am prezentat o altă decizie a CCR cu privire la un alt conflict juridic de natură constituţională, care este de fapt oarecum similar, numai că spune foarte limpede că blocarea derulării procedurilor aferente moţiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituţiei şi o încălcare a principiului constituţional al statului de drept. Eu, sincer, nu îi înţeleg pe colegii care au votat astăzi, cum au putut să voteze în lumina prevederilor constituţionale şi în lumina deciziilor CCR şi mai ales a deciziilor regulamentare aşa ceva, cu atât mai mult cu cât există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii de cenzură până la dezbaterea moţiunii. Se ştie că termenul constituţional este că dezbaterea şi votul moţiunii se fac după 3 zile de la citire. În acea pronunţare a CCR se spune foarte clar că Parlamentul, în programare, trebuie să dea dovadă de celeritate şi că nu poate să amâne nejustificat’, a menţionat acesta. AGERPRES
Liderul senatorilor PSD a declarat, joi, că reprezentanţii partidului nu au votat în şedinţa Birourilor permanente reunite ‘umăr la umăr’ cu cei ai PNL, menţionând că dezbaterea şi votul asupra moţiunii trebuie amânate până la decizia CCR în cazul conflictului între Parlament şi Guvern, deoarece ‘Curtea Constituţională este o instituţie supremă a statului român’.
El a adăugat însă că scopul PSD este să dărâme Guvernul cât mai repede.
‘Asta cu umăr la umăr (cu PNL – n.r.), să lămurim, nu am stat umăr la umăr niciodată. Lucrurile sunt foarte simple: legat de calendarul moţiunii, în dezacord cu PNL, am votat pentru citirea moţiunii astăzi, pentru că era obligaţie, erau cele 5 zile pe care trebuia să le respectăm. Citirea reprezintă o procedură, pentru noi, care suntem parlamentari şi mergem după regulamente, reprezintă foarte mult. Acesta este primul pas. A doua chestiune foarte importantă, CCR este o instituţie supremă a statului român’, a afirmat Romaşcanu după şedinţa Birourilor permanente.
Social-democratul a spus că, din punctul de vedere al PSD, ‘trebuie respectată CCR şi aşteptată decizia’ în acest caz.
‘În ceea ce priveşte termenul, înseamnă după 3 zile de la citire (moţiunii de cenzură – n.r.), lucru care este respectat, aşteptând decizia CCR. Este extrem de important să nu fim în această situaţie în care avem un guvern dat jos cu un premier pus şi, după aceea, CCR se pronunţă şi spune că a fost o procedură ilegală şi vom avea 2 premieri puşi. Este extrem de important să respectăm legea şi Constituţia şi lucrurile să ajungă ca acest Guvern să cadă. Nu vrem să fim în situaţia să avem doi premieri puşi, unul de coaliţie şi unul de către CCR’, a explicat Romaşcanu.
El a mai spus că scopul PSD este să dărâme Guvernul.
Birourile permanente reunite au aprobat, joi, ordinea de zi a şedinţei plenului Parlamentului, care include citirea moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR şi votul pe înfiinţarea Comisiei de anchetă privind creşterea preţurilor la energie.
Totodată, s-a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern.
Miercuri, preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban, au convocat plenul reunit al Parlamentului pentru joi, de la ora 16,00. AGERPRES
UPDATE – Birourile permanente reunite au aprobat, joi, ordinea de zi a şedinţei plenului Parlamentului, care include citirea moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR şi votul pe înfiinţarea Comisiei de anchetă privind creşterea preţurilor la energie.
Totodată, s-a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern.
Miercuri, preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban, au convocat plenul reunit al Parlamentului pentru joi, de la ora 16,00.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. AGERPRES
Plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în care ar putea fi prezentată moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR, se întruneşte joi, de la ora 16,00.
De la ora 10,00 se vor reuni Birourile permanente pentru a stabili proiectului ordinii de zi şi a programului de lucru al şedinţei de plen reunit.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a luat decizia, împreună cu preşedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menţionând că este o obligaţie constituţională.
‘Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei’, a afirmat Orban.
Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.
‘Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (…), plenul este suveran’, a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.
Ludovic Orban a susţinut că nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură.
‘Nu este prevăzută necesitatea cvorumului la citirea moţiunii de cenzură. Cvorumul este necesar la acele şedinţa la care se adoptă legi, hotărâri, moţiuni’, a explicat Orban.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS – AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.
În acelaşi timp, premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.
Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va participa la niciuna dintre şedinţele de plen pe tema moţiunii de cenzură, demers care nu este pe agenda românilor, după cum a declarat pentru AGERPRES liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.
Pe de altă parte, parlamentarii PSD vor participa la şedinţa de plen reunit în care ar urma să se citească moţiunea de cenzură, însă cel mai probabil nu vor fi prezenţi la şedinţa Birourilor permanente reunite în care se stabileşte ordinea de zi a şedinţei de plen comun, a precizat pentru AGERPRES liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.
Moţiunea de cenzură intitulată ‘Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!’ a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. AGERPRES