Orban: Capacitatea actuală – 11.000 de teste zilnic; obiectiv – 15.000 de teste zilnic
Publicat de Andreea Drilea, 5 mai 2020, 06:39
Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat, luni, că centrele din România au, în prezent, capacitatea de a realiza zilnic 11.000 de teste în ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, obiectivul fiind acela de a atinge un număr de 15.000 de teste pe zi.
‘În ceea ce priveşte capacitatea de testare, am pornit de la câteva laboratoare de testare, pe o capacitate de testare de câteva sute de teste, zilnic. Astăzi sunt puse în funcţiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de aproape 11.000 de teste zilnice. De asemenea, sunt în curs de acreditare încă 17 centre, iar obiectivul nostru este să creştem capacitatea de testare la peste 15.000 de teste zilnice. Repet, nu teste rapide, promovate de alţii, ci este vorba de testare cu aparate de tip Real Time PCR care au precizie de 100% şi care nu permit nicio eroare în diagnosticare’, a arătat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a afirmat că România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu pericolul pandemiei, neavând stocuri strategice de materiale, echipamente, medicamente.
‘Structurile de sănătate publică, Direcţiile de Sănătate Publică, foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări. (…) A trebuit să ne mobilizăm şi să luăm măsuri din mers, să perfecţionăm permanent mecanismele şi procedurile, să întărim capacitatea instituţiilor implicate în bătălia contra COVID. Izbucnirea epidemiei ne-a prins fără stocuri la echipamente, materiale, medicamente, dispozitive. S-a făcut un efort, uriaş inclusiv un efort politico-diplomatic, pentru că cererea a explodat în condiţiile unei oferte constante şi a trebuit să utilizăm toate pârghiile politico-diplomatice pe care le-am avut la dispoziţie pentru a putea să efectuăm contractele care au fost realizate fie prin ONAC, fie prin UNIFARM, fie prin alte entităţi publice’, a arătat Orban.
El a adăugat că această problemă a fost depăşită ‘cu succes’ şi că la ora actuală ‘lucrurile sunt sub control’.
‘Am ajuns în situaţia în care putem să ne şi permitem gesturi de umanitate, cum este gestul de a susţine Republica Moldova. De asemenea, România a devenit un fel de hub pentru RescEU în care se achiziţionează din fonduri europene materiale, echipamente pentru a fi distribuite în Europa. Deja am realizat distribuţii în Italia şi Spania, ţări foarte afectate de criza COVID’, a spus Orban.
El a menţionat că autorităţile au apelat la transferarea în regim de urgenţă a cadrelor medicale, fie din reţeaua şcolară, fie a rezidenţilor, fie din alte entităţi, pentru a putea întări capacitatea Direcţiilor de Sănătate Publică implicate în activităţile de triaj la frontieră şi în anchetele epidemiologice. Totodată, a fost suplimentat numărul de angajaţi la Direcţiile de Sănătate Publică şi la Ambulanţă cu 2.000 de locuri.
‘Ne-am confruntat cu nevoia de a îmbunătăţi managementul la nivelul spitalelor. Am avut multe cazuri, multe situaţii în care spitalele practic au devenit focare de infecţii şi în care a trebuit să luăm decizii de schimbare a managementului, apelând, în câteva situaţii, la management asigurat de medici militari. De fiecare dată când a fost necesar, am luat astfel de decizii şi deciziile pe care le-am luat în privinţa schimbării managementului au produs efecte – efecte favorabile – în foarte multe spitale, lucrurile punându-se la punct ca urmare a intervenţiilor noastre’, a menţionat premierul.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)