Orban, despre OUG care prevede somaj tehnic pentru bugetari
Publicat de , 9 aprilie 2020, 16:38 / actualizat: 9 aprilie 2020, 19:41
Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut joi miniştrilor să analizeze la nivelul fiecărui domeniu şi al fiecărei entităţi aplicabilitatea ordonanţei de urgenţă care vizează introducerea unei forme de şomaj tehnic pentru sistemul public.
‘Ministerul Muncii a elaborat proiectul şi solicitarea mea către dumneavoastră este să analizaţi, fiecare pe domeniul de activitate, fiecare entitate pe care o aveţi în subordine sau în coordonare, astfel încât reglementarea să ţină cont de realitate şi să răspundă acestei nevoi de solidaritate prin care şi noi, cei din sectorul public, să preluăm o parte din greutate, din povara care ne-a fost pusă pe umeri din cauza acestei epidemii’, a afirmat prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.
El a susţinut că ‘solidaritatea trebuie să se manifeste’ într-o astfel de situaţie şi că toţi trebuie ‘să preia pe umeri’ din greutatea crizei generate de epidemie.
‘La ora actuală, sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care îi putem adăuga pe toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate’, a spus Orban.
Premierul a menţionat că a optat pentru acest mecanism inclusiv ‘din raţiuni epidemiologice’, pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus.
‘În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună – zece zile de lucru – deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic, perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, timp în care se manifestă virusul la persoanele care sunt infectate şi în felul ăsta putem şi să diminuăm răspândirea virusului, pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcţionalitate instituţiilor, asigurarea serviciilor către cetăţenii români, cu atât mai mult cu cât am adoptat ordonanţa prin care toate instituţiile publice au obligaţia de a comunica online cu cetăţenii, cu companiile, cu partenerii’, a explicat prim-ministrul.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)