Ordonanţa care modifică legile justiţiei, retrimisă Comisiei Iordache
Publicat de , 4 decembrie 2018, 16:50 / actualizat: 4 decembrie 2018, 18:44
UPDATE – ora 18:30 Preşedintele Comisiei speciale pe legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că modificările la Codul de procedură penală şi Codul penal vor fi adoptate de Parlament în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale, până la vacanţa de iarnă.
‘Aşteptăm şi motivarea de la CCR cât mai curând posibil la Codul penal, pentru că noi ne-am propus până plecăm în vacanţa de iarnă să fie adoptat şi Codul penal în concordanţă şi cu ultima decizie a CCR. Cred că prin eliminarea tuturor articolelor neconstituţionale, a punerii în acord a tuturor deciziilor Curţii, pentru că, până la urmă, şi în Codul penal şi în Codul de procedură penală sunt foarte multe articole asupra cărora de-a lungul timpului Curtea a constatat, fie că sunt în integralitate neconstituţionale, fie că sunt neconstituţionale în parte, acestea trebuie puse în concordanţă astfel încât să nu mai avem o practică neunitară în instanţă, să nu mai avem oameni într-o instanţă eliberaţi şi în altă instanţă condamnaţi şi până la urmă ne dorim o legislaţie mai bună’, a spus Iordache.
Comisia specială pe domeniul justiţiei a adoptat, marţi, modificările la Codul de procedură penală, ca urmare a deciziei CCR, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei ‘indicii temeinice’ în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale.
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că au fost operate toate modificările cerute de CCR. ‘Acest raport al comisiei noastre va ajunge în plenul Senatului săptămâna viitoare, iar peste două săptămâni va fi rediscutat în comisie pentru a primi votul final şi în Camera Deputaţilor’, a precizat Iordache.
Ordonanţa care modifică legile justiţiei şi care trebuia să intre în dezbaterea plenului Senatului, a fost retrimisă Comisiei Iordache, pentru a analiza un amendament al CSM, care vizează personalul de la cabinetul membrilor Consiliului.
Documentul ar fi trebuit să intre în dezbaterea plenului Senatului, dar a fost retrimis la comisia specială pentru reanaliză, deşi exista în prealabil un raport favorabil.
Discuţiile au fost reluate la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, care dorea includerea unui amendament referitor la personalul de la cabinetul membrilor Consiliului.
Solicitarea nu a fost însă acceptată deoarece nu a fost însuşită de niciun parlamentar pe motiv că a venit prea târziu.
În schimb, membrii Comisiei speciale privind legile justiţiei au abrogat un articol potrivit căruia judecătorii şi procurorii erau obligaţi să se abţină la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului.
Ordonanta privind legile justiţiei urmează să intre pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului în calitate de for decizional.
(Rador/FOTO realitatea.net)