Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost respinsă de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată
Publicat de gabrielarotaru, 19 februarie 2020, 15:26 / actualizat: 19 februarie 2020, 17:38
Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost respinsă astăzi de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.
Documentul, care va merge acum la Camera Deputaţilor, prevede reducerea la jumătate a timpului în care pot fi convocate alegerile parlamentare anticipate, posibilitatea de a se vota la orice secţie din ţară sau din străinătate şi prelungirea votului în diaspora la trei zile. În plen, senatorii PSD, UDMR şi ALDE au votat împotrivă, în timp ce PNL şi USR au susţinut ordonanţa.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că alegerile anticipate sunt o necesitate şi i-a acuzat pe social-democraţi că vor să menţină un vid legislativ în acest domeniu şi să împiedice exercitarea dreptului la vot pentru diaspora.
Alina Gorghiu: Vă convine, stimaţi colegi din PSD, în continuare să existe acest vid legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, însă votul dumneavoastră îmi confirmă că ordonanţa a fost din partea Guvernului Orban un gest de responsabilitate şi de precauţie, pentru că nu e normal să laşi lucrurile în aer când se depune o moţiune de cenzură.
De asemenea, senatorul USR Florina Presadă a susţinut că PSD nu îşi doreşte o reprezentare corectă a românilor din străinătate, cu referire la prevederea privind creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora. De cealaltă parte, senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că Guvernul Orban a adoptat un document cu grave carenţe constituţionale.
Şerban Nicolae: Ceea ce cred eu este că Guvernul Orban nu a dorit să intre în vigoare aceste dispoziţii normative. Tot ceea ce se spune că ar fi foarte util şi foarte necesar în această ordonanţă a fost torpilat de Guvernul Orban cu bună ştiinţă, prin adoptarea sub forma unei ordonanţe de urgenţă a acestor reglementări.
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că Guvernul Orban nu a ţinut cont de faptul că legislaţia electorală nu se modifică prin ordonanţă de urgenţă, în timp ce senatorul UDMR Cseke Attila a criticat reglementarea potrivit căreia la alegerile parlamentare, românii pot vota la orice secţie de votare din ţară sau din străinătate. (Rador/ FOTO cdep.ro)