Organizația Salvați Copiii România și TVR lansează o campanie de conștientizare publică, la un an de la debutul războiului
Publicat de Andreea Drilea, 20 februarie 2023, 15:37
Rămâneți alături de noi!: Oboseala de război nu trebuie să afecteze solidaritatea cu copiii care se refugiază din Ucraina în România
Zilnic, mai mult de patru copii sunt uciși sau răniți în războiul din Ucraina, iar acest număr se crede că este mult subestimat, arată datele Save the Children International, și sunt tot mai multe rapoarte despre violență sexuală, crimă, tortură și alte tratamente degradante asupra copiilor. Sofia și Nadiia, două surori pe care mama lor a reușit să le salveze din Ucraina și să le aducă în siguranță în România, învață limba română într-unul dintre centrele Salvați Copiii România, special deschise pentru integrarea educațională a copiilor ucraineni. Cele două surori au locuit câteva săptămâni într-o fabrică din Kiev, de frica bombardamentelor, iar minele și muniția neexplodată reprezintă un risc mortal pentru peste două milioane de copii. În situația celor două surori, sunt milioane de copii ucraineni dislocați de la casele lor, care au nevoie în continuare de sprijin umanitar, educațional și psiho-emoțional: Salvați Copiii România, împreună cu Televiziunea Română, marchează un an de la debutul războiului, care a adus cea mai mare criză umanitară din Europa postbelică, printr-o serie de reportaje, interviuri și portrete, care vor fi difuzate la TVR pe parcursul întregii săptămâni 20 – 24 februarie.
Astfel, luni, 20 feburarie, Ştirile TVR lansează campania “Un an alături de Ucraina – un an de luptă împotriva întunericului”. Jurnalele şi emisiunile informative din următoarele zile vor vorbi despre ce a însemnat acest an, vor aduce în faţa telespectatorilor refugiaţi ucraineni şi oameni care le-au sărit în ajutor. Iar pentru 24 februarie, TVR pregăteşte un maraton de transmisiuni directe şi ediţii speciale, difuzate la TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO, cu zeci de jurnalişti implicaţi, cu echipe aflate în punctele cheie ale ţării şi ale lumii, reportaje şi analize relevante. Mai multe detalii despre Campania TVR puteti găsi accesând link-ul:
http://www.tvr.ro/un-an-alaturi-de-ucraina-un-an-de-lupta-impotriva-intunericului_39708.html#view
Potrivit datelor UNHCR, peste 18.600.000 de persoane au părăsit teritoriul Ucrainei prin granițele cu România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Moldova. Dintre acestea, 8.073.182 de persoane (date UNHCR, 15 februarie) sunt înregistrate în Europa, iar 4.848.209 de cetățeni ucraineni (date UNHCR, 13 februarie) au fost înregistrați pentru Protecție Temporară în Europa.
Copiii refugiați din Ucraina care frecventează școala au un risc mai mic de a se simți singuri, arată datele recente ale unui raport internațional Save the Children (”Aceasta este viața mea și nu vreau să irosesc niciun an din ea: Experiențele și bunăstarea copiilor care fug din Ucraina[1]„).
Mai mult de jumătate dintre copiii intervievați au considerat că situația lor s-ar îmbunătăți dacă ar avea prieteni din comunitatea gazdă (57%), dacă ar avea posibilitatea de a face sport sau de a-și practica hobby-urile (56%) și dacă ar învăța limba locală (54%). Băieții declară, într-o proporție semnificativ mai mare decât fetele, că își doresc să aibă prieteni în comunitatea gazdă (64% față de 52%, respectiv). Jumătate dintre copii au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani.
[1] This is my life and I don’t want to waste a year of it. The Experiences and wellbeing of children fleeing Ukraine, November 2022, Save the Children
(Comunicat de presă)