OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, urmare a insolvenţei City Insurance, a fost aprobată
Publicat de gabrielarotaru, 22 septembrie 2021, 16:10 / actualizat: 23 septembrie 2021, 9:00
Şoferii ghinionişti, care trebuie să îşi repare maşinile în baza unei poliţe RCA emisă de City Insurance, vor fi despăgubiţi mai repede prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată ieri, ei nu mai trebuie să aştepte până ce instanţa va declara definitiv falimentului fostului lider de pe piaţă asigurărilor, procedură ce poate dura şi mai mult de un an.
Actul normativ prevede un termen mult mai scurt de despăgubire, a explicat ministrul de Finanţe Dan Vîlceanu:
Dan Vîlceanu: Fondul este îndreptăţit să efectueze plăţi aferente despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile – şi aici urmează modificarea – termen calculat de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indicilor stării de insolvenţă a asigurătorului. Până acum puteai aplica într-un termen de la intrarea în faliment, deci practic se întâmplă mai repede cererea pe care poţi să o faci către Fondul de Garantare.
Ordonanţa de urgenţă mai vine şi cu o altă modificare importantă menită să mărească protecţia asiguraţilor. Astfel a fost majorat plafonul pentru acordarea de despagubiri de la 450 de mii la 500 de mii de lei pentru fiecare poliţă în parte, şi nu pentru fiecare persoana, cum era pâna acum.
City Insurance avea, la momentul retragerii autorizaţie 3 milioane de poliţe RCA emise, aşa că pagubele aduse de neplata daunelor ar putea fi uriaşe. Toate vor fi plătite din fondul de garantare, unde merge o parte din ceea ce plătesc toţi cei care-şi asigură maşinile. Iar dacă sumele existente la nivelul Fondului de Garantare al Asiguratilor sunt insuficiente atunci ar fi nevoie de bani luati cu titlu de împrumut.
Premierul Florin Cîţu a cerut mai multe anchete în acest caz. El crede că Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Fiscul ar trebui să prezinte public rezultatele rapoartelor cu privire la City Insurance.
O anchetă încearcă să facă şi parlamentarii, care vor să afle mai multe despre cum a fost posibilă o nouă prăbuşire pe piaţa asigurărilor auto, după ce în România s-a mai întâmplat ceva asemănător când societatea Astra a dat faliment.
Comisia economică a Senatului a chemat la audieri, ieri, mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor din domeniu, însă conducerea Autoritaţii de Supraveghere Financiară nu a venit.
S-a aflat totuşi că nivelul daunelor pe care statul va trebui să le plateasca, în cazul poliţelor emise de City Insurance, trece de 150 de milioane de euro; şi această sumă numai pentru pagubele produse în accidente din afara României.
Preşedintele Comisiei economice, senatorul USR PLUS Silvia Dinică, spunea că reprezentanţii ASF nu au răspuns invitaţiei comisiei de specialitate şi au motivat că solicitarea comisiei a fost trimisă cu doar câteva ore înaintea şedinţei senatorilor.
Silvia Dinică: Este foarte important ca aceste comisii parlamentare care au responsabilitate în domeniu să poată să lucreze, ca să evite un alt posibil eveniment de tipul acesta şi să înţelegem dacă este vorba de neglijenţă, de superficialitate şi ce putem face din punct de vedere parlamentar.
În timpul discuţiilor de la Comisia economică din Senat, Ovidiu Ciobanu, coordonatorul Direcţiei juridice a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, arăta că după luna martie a acestui an, plăţile City Insurance pentru despăgubirile aferente daunelor care au avut loc în străinătate nu au mai fost efectuate.
Ovidiu Ciobanu: Practic erau în întârziere cu plăţile, dar în cele din urmă le plăteau, până pe la începutul lunii martie 2020, când au început să aibă tot mai mari dificultăţi în plata acestor despăgubiri, pe care le-a plătit în locul City către exterior prin intermediul /…/ naţional le-a plătit Biroul Asigurătorilor de Autovehicule. În momentul de faţă avem de recuperat de la City Insurance, pentru ce am plătit în locul lor, aproximativ 11 milioane de euro.
Preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Mădălin Roşu, a adăugat că estimarea daunelor aferente pagubelor în afara României ar putea trece de 150 de milioane de euro.
Săptămâna viitoare vor avea loc din nou discuţii pe tema situaţiei societăţii de asigurare-reasigurare City Insurance, la care sunt aşteptaţi să participă şi reprezentanţii ASF, dar şi cei ai Fondului de Garantare a Asiguraţilor.
RADOR