Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 10% în această perioadă
Publicat de gabrielarotaru, 6 aprilie 2017, 12:58
Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 10% în această perioadă, din cauza creșterii prețurilor la grâu și făină, dar și a costurilor cu forța de muncă odată cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu
„Sunt premise pentru ca prețul pâinii să mai crească în această perioadă, motivat de patru elemente. În primul rând, prețul grâului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorită cererii mari de grâu la export, iar prin acest export se diminuează și cantitatea de grâu care ne rămâne la dispoziție. În al doilea rând, este vorba de creșterea costului cu forța de muncă prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut și salariile celorlalți angajați, care nu erau pe minim și este o creștere semnificativă. Noi suntem de acord cu ea, pentru că oamenii trebuie să câștige mai bine și forța de muncă calificată să rămână în țară, dar ne costă și atunci trebuie să o prindem în prețul produsului finit. De asemenea, trebuie să recunoaștem că și energia și combustibilul și gazele naturale sunt mai scumpe decât anul trecut. În procente, pot să vă spun că ar fi vorba de o creștere de până la 10% sau în jur de 10 bani la o pâine„, a precizat șeful ROMPAN.
Potrivit sursei citate, în prezent, prețul grâului este situat între 780 și 800 de lei pe tonă adus la moară, în creștere cu circa 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce tona de făină s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tonă în prezent.
„Am observat că unii operatori au făcut deja aceste modificări de preț. Nu sunt mari și nu cred că este îngrijorător pentru populație, dar 10 bani la o pâine contează foarte mult pentru noi, dacă ai cantități mari. Eu cred că o pâine care costă acum 70 de bani și ulterior o să coste 80 de bani nu este ceva rău, pentru că este mai bine să mănânc o pâine sigură din punct de vedere alimentar, chiar dacă este puțin mai scumpă, decât o pâine nesigură. Fiecare agent economic își face calculele și atunci când constată că prețul la care vinde este mai mic decât costul de producție trebuie să procedeze în consecință. Piața reglează prețul, nu ROMPAN. Noi nu ne putem băga, pentru că prețurile se formează pe piața liberă, între cerere și ofertă. Este posibil, însă, ca nu toți agenții economici să opereze o majorare a prețului„, a subliniat președintele patronatului din industria de morărit și panificație.
În România, consumul de pâine a scăzut în ultimii ani, de la 98 de kilograme pe locuitor într-un an la mai puțin de 96 de kilograme în prezent, dar încă se menține peste media europeană de 82 kg/locuitor/an. Societățile autohtone de morărit și panificație pun pe piață lunar în jur de 180.000 de tone de pâine.
În context, Popescu a afirmat că intenționează să facă „o verificare” a consumului de pâine și de produse de panificație pe piața românească, pentru că „trebuie să știm ce vrea să mănânce românul”, dar și ce ar trebui să ofere industria din acest punct de vedere.
„Vom face o verificare pe consum. Este vorba de un studiu serios și profesionist pe care îl va realiza Gallup, ne va costa în jur de 50.000 de euro, dar o să fie așa cum scrie la carte. Ei au mai făcut acum 10 ani un astfel de studiu, care a ieșit foarte bine, dar acum știm ce vrem, ce să întrebăm, pentru că trebuie să știm ce vrea să mănânce românul, iar acest lucru ne va conduce la ceea ce trebuie să facem. Până la sfârșitul anului vrem să avem acest studiu finalizat„, a adăugat Popescu.
ROMPAN este prima asociație constituită în România în 1990 și cuprinde peste 300 de societăți din toate domeniile din industrie. Cota de piață este de 65% pe morărit, 40% la panificație, 70% la paste făinoase și 55% la biscuiți.
În industria de morărit și panificație lucrează 80.000 de salariați, peste jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariați, numai în societățile membre ROMPAN fiind peste 40.000. Sectorul înregistrează anual o cifră de afaceri de circa 2,5 miliarde de euro. (Agerpres/ FOTO brutari.ro)