Parlamentare2020/Cele peste 18.000 de secţii s-au închis. Până la ora 21,00, au votat 31,84% dintre alegătorii din ţară
Publicat de gabrielarotaru, 6 decembrie 2020, 21:05
Secţiile de votare organizate în ţară pentru desemnarea viitorilor deputaţi şi senatori s-au închis duminică, procesul electoral ajungând la final.
Românii din ţară s-au prezentat duminică la vot în peste 18.800 de secţii, începând cu ora 7,00.
La ora 21,00, votarea se consideră încheiată, preşedinţii birourilor electorale ale secţiei de votare dispunând închiderea localurilor de vot.
Este posibil însă ca votarea să se prelungească în anumite secţii, dacă mai sunt alegători la coadă care aşteaptă să îşi exercite dreptul de a alege.
Potrivit legislaţiei actuale, alegătorii care la ora 21,00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestuia pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59, aceştia primind bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.
Până la ora 21,00, votaseră 31,84% dintre alegătorii din ţară.
Românii din străinătate au avut la dispoziţie două zile – sâmbătă şi duminică – pentru a vota la secţiile organizate în peste 90 de ţări.
Datorită diferenţei de fus orar, votarea în mai multe state continuă. (Agerpres)
Secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani.
În ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, peste 1.200 în Bucureşti.
Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi – duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.
La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestui sediu pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59, aceştia primind bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.
În străinătate, se votează pe parcursul a două zile – sâmbătă şi duminică, fiind organizate peste 700 de secţii.
Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, pentru un mandat de patru ani. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)