Prima pagină »
Știri »
Internaţional »
Participarea senatorului Titus Corlățean la Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (22-26 ianuarie 2018, Strasbourg)
Participarea senatorului Titus Corlățean la Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (22-26 ianuarie 2018, Strasbourg)
Publicat de nicolaetomescu,
26 ianuarie 2018, 06:00 / actualizat: 26 ianuarie 2018, 11:40
Cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)/Strasbourg, 22-26 ianuarie 2018,
senatorul Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la APCE,
a fost ales prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE,
reprezentant, pentru anul 2018, al Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a APCE,
la Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de luptă împotriva spălării banilor și finanțarea terorismului al Consiliului Europei (MONEYVAL)
precum și vicepreședinte al Grupului APCE al Socialiștilor, Democraților și Verzilor Europeni…
*
Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul, în numele Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor, cu privire la raportul cu tema: „Necesitatea unei Convenții europene privind profesia de avocat”, raportor fiind Sabien Lahaye-Batheu (Belgia, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa). Senatorul Titus Corlățean a evidențiat importanța acestui subiect din perspectiva administrării justiției în statele democratice. În acest context, a menționat că, de regulă, există un interes mai pregnant cu privire la aspectele care țin de magistrați (judecători și procurori), consiliile magistraților, independența justiției, rolul avocaților fiind pe nedrept minimalizat. În opinia sa, avocații ocupă un loc important în cadrul administrării justiției, în special în ceea ce privește protecția drepturilor și libertăților fundamentale, printre care figurează și dreptul la apărare. Parlamentarul român și-a exprimat sprijinul pentru implementarea Recomandării 21 (2000) a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei cu privire la exercitarea profesiei de avocat. Acest document face apel la elaborarea și adoptarea unei convenții pentru a dispune de un instrument juridic obligatoriu care să reglementeze această profesie. În același timp, a arătat că standardele europene, inclusiv libera exercitare a profesiei de avocat, trebuie să includă garanții pentru libera exercitare a profesiei de avocat și să devină obligatorii în toate statele membre ale Consiliului Europei. Senatorul Titus Corlățean a împărtășit îngrijorările menționate în raport cu privire la abuzurile semnalate în mai multe state membre: violențele fizice și amenințările împotriva avocaților, inclusiv din partea agenților publici, abuzurile procurorilor în timpul anchetelor penale, perchezițiilor și cercetărilor, care uneori se situează în afara oricărui cadru legal și legitim. În context, a arătat că aceste abuzuri aduc atingere integrității avocatului, secretului profesional și confidențialității relației cu clienții. În numele Grupului APCE al Socialiștilor, Democraților și Verzilor, senatorul Titus Corlăţean a exprimat susținerea stabilirii unui mecanism de alertă timpurie la nivel european în baza modelelor și precedentelor care funcționează în statele membre ale Consiliului Europei. Totodată, a reiterat poziția grupului politic căruia aparține pentru necesara distincție care trebuie făcută între profesia de avocat, care are la bază un set de reguli de admitere în profesie și de funcționare bine stabilite și cea de consilier juridic, profesie de asemenea cu un rol important, totuși cu un profil și reguli diferite. Recomandarea APCE privind elaborarea unei Convenții europene privind profesia de avocat a fost votată de membrii Adunării cu o largă majoritate și va fi transmisă, potrivit procedurii în vigoare, Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.
Etichete: