Pentru creştinii ortodocşi sunt „Moşii de vară”, zi în care sunt pomeniţi cei adormiţi şi care precede sărbătoarea Rusaliilor
Publicat de gabrielarotaru, 22 iunie 2024, 07:36
Această sâmbătă, ca şi cea a Moşilor de iarnă sau de toamnă, este numită astfel deoarece cuvântul „moş” este folosit de Biserica Ortodoxă Română atunci când se referă la înaintaşii de neam.
Potrivit tradiţiei, după ce participă la slujba religioasă de astăzi, gospodinele merg la rude şi la vecini pentru a împărţi vase cu mâncare.
De Sâmbăta Morţilor, înaintea Rusaliilor, se face colivă pentru pomenirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor adormiţi, apoi, la orele prânzului, femeile împart vase cu mâncare, gătită special după preferinţele celor în numele cărora dau de pomană.
Pentru Moşii de vară, gospodinele cumpără din timp străchini şi oale de pământ. Obiceiul se transmite de la o generaţie la alta, chiar dacă vasele din lut sunt treptat înlocuite cu cele din porţelan, iar ciorba groasă de cocoş, cu sarmalele în foi de viţă.
Sărbătoarea este aşteptată şi de copii, pentru că, în special astăzi, cănile sunt gătite cu biscuiţi, bomboane, cireşe şi flori. (Rador/ FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)