Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării sau izolării la locuinţă
Publicat de gabrielarotaru, 15 mai 2020, 07:15
Raed Arafat: Se instituie, începând cu data de 15 mai, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate măsura carantinării sau izolării la locuinţă, împreună cu familia sau aparţinătorii cu care locuiesc, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu-şi expune familia se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţi.
Cu alte cuvinte, de la sosire, din această noapte, de la momentul publicării, cei care sosesc în ţară, indiferent de unde vin, se aplică pentru ei măsura de izolare la domiciliu sau carantina la domiciliu.
Rămâne carantina instituţionalizată pentru cei care nu pot să-şi asigure astfel de spaţiu, pentru cei care nu doresc să stea cu familia şi vor să stea separaţi sau pentru cei care încalcă izolarea la domiciliu şi care vor fi trimişi la carantină instituţionalizată, suportând costurile carantinei pentru 14 zile, care este durata carantinei respective.
Există şi aici unele excepţii care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.
Se pot institui, prin ordin al comandantului acţiunii, măsura carantinării unor clădiri, zone, localităţi la solicitarea Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pe baza analizelor realizate de către Direcţiile de Sănătate Publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Măsurile de carantinare, instituite pe durata stării de urgenţă şi care nu au fost revocate, se menţin în condiţiile alineatului 1.
Deci localităţile sau zonele din localităţi care au fost carantinate şi n-a fost ridicată măsură de carantină rămân sub măsura carantinării mai departe.
Se menţine închiderea temporară, totală sau parţială, a unor puncte de trecere a frontierei de stat astfel:
1. La frontiera româno-ungară Turnu, judeţul Arad, cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri;
2. Salonta, judeţul Bihor, feroviar şi rutier, cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri pe cale rutieră;
3. Săcuieni, judeţul Bihor, cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri;
4. Valea lui Mihai, judeţul Bihor, feroviar şi rutier, cu excepţia traficului feroviar de marfă. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)