Persoanele asistate social nu vor mai primi de ajutor de la stat dacă nu vor demonstra, la fiecare şase luni, că îşi caută de lucru
Publicat de , 15 septembrie 2021, 13:59
Persoanele asistate social, dar apte de muncă, nu vor mai primi de ajutor de la stat dacă nu vor demonstra, la fiecare şase luni, că îşi caută de lucru, se arată într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii. În schimb cei care se vor angaja pentru cel puţin doi ani vor beneficia şi de ajutor de şomaj timp de încă şase luni de la data angajării.
Proiectul de act normativ mai prevede suportarea de către stat a costului cursurilor de calificare şi parţial a cheltuielilor de transport, dar şi obligativitatea înscrierii în programul „A doua şansă” pentru finalizarea studiilor.
În opinia sociologului Mirel Palada, propunerea Ministerului Muncii este destinată doar îngreunării accesului unor categorii de persoane la ajutoarele sociale.
Mirel Palada: Dintre toate ţările Uniunii Europene, şi bogate şi sărace, România este ţara cu nivelul cel mai scăzut de asistenţă socială. Noi avem de-a face cu un nivel de şomaj foarte scăzut, în ciuda faptului că suntem într-o criză economică, şi asta se datorează faptului că românii atunci când nu găsesc pe lucru, se duc în străinătate. Acolo salariile sunt de odată şi jumătate, de două ori mai mari.
Analistul economic Adrian Câciu este de părere că pentru a funcţiona măsura trebuie inclusă într-o strategie adaptată situaţiei reale.
Adrian Câciu: Soluţia este să aduci la aceeasi masă antreprenorii care au nevoie de forţă de muncă, să le dai posibilitatea să angajeze forţa de muncă disponibilă cu un nişte beneficii atractive pentru cei care sunt şomeri şi să le dai şi posibilitatea să-i califice, în cazul în care, de exemplu un om nu are calificarea necesară, dar este o forţă de muncă activă şi utilă şi atunci poate fi recalificat, dar nu de către stat, ci de către antreprenori.
În România sunt acum înregistrate aproximativ 170.000 de persoane care primesc ajutor social, deşi sunt apte de muncă, iar acest ajutor are o valoare cuprinsă între 142 de lei pe lună pentru o persoană singură şi aproape 600 de lei lunar pentru familiile formate din cinci persoane.
RADOR