Persoanele care fac vin, atenționate despre pericolul intoxicării
Publicat de , 13 octombrie 2021, 19:00
Este perioada în care se face vinul în gospodării. Specialiştii avertizează, însă, asupra efectului pe care îl are monoxidul de carbon emanat de strugurii puşi la fermentat.
În fiecare an apar probleme şi se înregistrează chiar decese din această cauză.
În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise, respectiv beciuri, magazii sau alte încăperi, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon.
Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin diverse tulburări.
Medicul David Edelstein, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu: Ameţeală, cefalee, vărsături, greaţă, tahicardie şi tahipnee. Atunci când nu se intervine rapid, progresia este către confuzie, aritmie cardiacă, convulsii, stare comatoasă şi, ulterior, se poate ajunge până la deces.
Pompierii vin cu mai multe recomandări.
Nicoleta Beianu, purtător de cuvânt al ISU Giurgiu: Să nu pună mustul la fermentat în spaţii închise şi să nu intre în încăperile în care fierbe vinul fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. De asemenea, aceştia trebuie să verifice concentraţia de oxigen din încăperea în care intră prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care aceasta se va stinge, înseamnă că în acea încăpere nu există suficient oxigen şi nu trebuie să intre.
Uneori chiar dacă efectul letal al gazului nu se manifestă pe loc, expunerea prelungită şi constantă la un astfel de mediu poate cauza tulburări grave.
RADOR