PG continuă ancheta în legătură cu intervenţia autorităţilor la Colectiv: Sunt analizate 81 de expertize medico-legale
Publicat de , 31 octombrie 2018, 16:26
Parchetul General a anunţat, miercuri, că procurorii continuă ancheta într-un dosar disjuns din Colectiv în legătură cu intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv asistenţa medicală acordată victimelor, posibile infecţii nosocomiale şi acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici referitoare la transferul răniţilor la spitale din străinătate.
Parchetul General mai susţine că sunt analizate 81 de expertize medico-legale privind leziunile suferite de persoanele care au supravieţuit incendiului de la clubul Colectiv.
‘În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub numele de ‘Dosarul Colectiv’, se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracţiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate. Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale privind leziunile persoanelor vătămate supravieţuitoare, având ca obiective, printre altele, şi constatarea unor indicii privind încălcarea normelor de acordare a asistenţei medicale, iar persoane vătămate au fost audiate în legătură cu asistenţa medicală şi posibile infecţii asociate asistenţei medicale’, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
De asemenea, spune Parchetul General, au fost formulate solicitări către diferite autorităţi privind documentarea faptelor, fiind identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, au fost audiaţi martori, părţi civile (aparţinători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri, urmând a se proceda la continuarea acestor activităţi.
‘S-a solicitat şi este în curs de efectuare un control al autorităţilor competente la spitale care au acordat asistenţă medicală victimelor de la clubul Colectiv în scopul de a se verifica, aferent perioadei de interes şi în raport de dispoziţiile Ordinului nr. 916/2006 aflat în vigoare, existenţa şi modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale. După finalizarea documentării urmează să se suplimenteze probatoriul inclusiv prin efectuarea unor noi expertize’, afirmă sursa citată.
Pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală a altor 20 de supravieţuitori.
Totodată, în iulie 2018, a fost trimis în instanţă un dosar disjuns din Colectiv, în care este inculpat al doilea pirotehnist – Marian Moise, dar şi o parte dintre inculpaţii din primul dosar.
(Agerpres/FOTO evz.ro)