Ascultă Radio România Iași Live

PICCJ: 763 de plângeri penale în urma incidentelor violente de la protestul din 10 august

PICCJ: 763 de plângeri penale în urma incidentelor violente de la protestul din 10 august

Publicat de , 30 august 2018, 16:20

UPDATE – Un număr de 763 de plângeri penale au fost înregistrate până joi la Secţia parchetelor militare, a anunţat Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 30 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 763”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Public.


UPDATE – Numărul plângerilor depuse împotriva jandarmilor de participanţii la protestul din 10 august depăşeşte 700.

Între timp, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a fost audiat la Parchetul General, astăzi, în dosarul care vizează violenţele din Piaţa Victoriei.

El a precizat, după audieri, că nu a existat un centru de comandă în ziua protestului din 10 august, el fiind prezent, împreună cu prefectul Capitalei, într-o clădire de lângă guvern, păzită de SPP.

Aurelian Bădulescu a apreciat drept corectă intervenţia jandarmilor împotriva manifestanţilor.

Aurelian Bădulescu: Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei Române. Din punctul meu de vedere, am avut de-a face cu o dezordine publică provocată de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că piaţa, la un moment dat, a rămas liberă, au scăpat din mână, pentu că violenţa era aproape de neimaginat. Jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept pentru acel moment.

Procurorii militari au dispus o expertiză fizică şi chimică asupra substanţelor cu efect iritant-lacrimogen existente în muniţia şi recipientele ridicate de la sediul Jandarmeriei Române de specialişti ai Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. (Rador/FOTO reporteronline.net)


UPDATE – Procurorii militari au înregistrat, până joi, 651 de plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august.

‘În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 23 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 651, fiind efectuate în continuare activităţi privind identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violenţelor’, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Joi, la Parchetul General a fost audiat şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, cel care a coordonat intervenţia în forţă a jandarmilor la protest.

Tot joi, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală împotriva jandarmilor.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.


UPDATE – Procurorii militari au înregistrat, până marţi, 386 de plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis marţi, în dosarul preluat de către Secţia parchetelor militare, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 386, fiind efectuate în continuare activităţi privind identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violenţelor.

În dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (pentru doi dintre aceştia) şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în forma sustragerii unei arme (pentru cel de-al treilea).

Cercetările continuă cu inculpaţii aflaţi în stare de arest preventiv.

PG mai arată că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au fost înregistrate 22 de dosare penale, într-unul dintre acestea fiind începută urmărirea penală şi dispusă măsura preventivă a controlului judiciar faţă de un inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi ultraj.

În celelalte 21 de dosare, a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii uneia sau unora dintre următoarele infracţiuni: ultraj (17 cauze), lovire sau alte violenţe (o cauză), distrugere (o cauză), instigare publică (o cauză), incitare la ură sau discriminare (o cauză), tulburarea ordinii şi liniştii publice (o cauză), furt calificat (o cauză) şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (o cauză).


Procurorii militari au înregistrat, până luni, 351 de plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru AGERPRES oficiali din Parchetul General.

În cursul zilei de luni au fost depuse 60 de plângeri, majoritatea fiind trimise la Parchet prin email.

Tot luni, la Parchetul General a venit şi noul şef al Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, pentru a discuta cu procurorii despre modalităţile de indentificare a celor care au comis violenţe la protest.

‘Cu privire la prezenţa în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a col. Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, arătăm că vizita dumnealui a avut ca scop stabilirea modalităţilor de cooperare pentru identificarea persoanelor care se pot face responsabile de comiterea violenţelor, în contextul evenimentelor petrecute în zilele de 10 şi 11 august 2018’, se arată într-un răspuns al Parchetului General transmis la solicitarea jurnaliştilor.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august.

Pe 14 august, procurorul general Augustin Lazăr a dispus ca Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din 10 august din Piaţa Victoriei.

‘Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PÎCCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Precizăm că dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare’, susţine Parchetul General.

(Agerpres/FOTO reporteronline.net)

Etichete:
Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:40

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, la fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:09

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie

31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la cursa electorală pentru noul Parlament pe 1 decembrie....

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie
Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:04

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege viitorii...

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:00

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea...

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 20:34

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare...

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 16:15

CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral

UPDATE – Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa...

CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 14:44

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur...

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 13:08

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituţională a României a amânat pentru vineri discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu,...

Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor