Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, finanţat din fonduri europene, a intrat în dezbatere publică
Publicat de Andreea Drilea, 19 martie 2021, 19:32
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, finanţat din fonduri europene, a intrat astăzi în dezbatere publică. 30 de miliarde de euro au fost alocaţi României de Comisia Europeană, iar autorităţile de la Bucureşti au stabilit că domeniile prioritare către care vor merge aceşti bani sunt infrastructura rutieră şi feroviară, construirea de spitale noi, modernizarea şcolilor, dar şi digitalizarea.
Petruţa Obrejan vine cu detalii.
Reporter: Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă înseamnă, de fapt, o şansă concretă de dezvoltare şi de reformă în România, a declarat, la finalul şedinţei de guvern, vicepremierul Dan Barna, precizând că programul are şase axe principale, cărora le sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro şi care au în vedere, printre altele, tranziţia verde, transformarea digitală, coeziunea socială, sănătatea, educaţia şi un pilon dedicat politicilor pentru generaţiile următoare.
Dan Barna: Vorbim la educaţie de peste 4,4 miliarde de euro pentru „România educată”, pentru reducerea abandonului şcolar. La partea de sănătate vorbim de 3,4 miliarde de euro, care cuprind şi componenta de infrastructură, de spitale noi, dar şi componenta de dezvoltare a accesului la servicii de sănătate corecte şi de bună calitate. La transport vorbim, în acest moment, de o propunere, care va fi transmisă Comisiei, de 9,5 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde sunt pe ceea ce înseamnă infrastructura rutieră şi alte 5 miliarde pe ceea ce înseamnă calea ferată şi dezvoltarea infrastructurii feroviare. Partea de mediu, avem 6,8 miliarde de euro, de la managementul apei la componenta de păduri.
Reporter: Potrivit vicepremierului, o alocare foarte importantă se va îndrepta, în urma negocierilor, spre autorităţile locale şi anume 4 miliarde de euro, bani necesari dezvoltării comunelor, oraşelor sau municipiilor din România.
Realizator: Social-democraţii reiau apelul lansat Guvernului, să vină în Parlament cu Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, pentru a detalia modul în care vor fi cheltuiţi cei aproape 30 de miliarde de euro. Ei susţin că un asemenea proiect strategic naţional trebuie dezbătut public cu sindicatele, patronatele, ONG-urile şi partidele politice.
(Rador/FOTO arhivă radioiasi.ro)