Ascultă Radio România Iași Live

Ponta: Putem fi mai pregătiţi când va veni o altă criză, dacă o să avem o economie în care se investeşte

Publicat de Andreea Drilea, 11 august 2015, 06:43 / actualizat: 11 august 2015, 8:58

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, că România poate fi mai bine pregătită în perspectiva unei noi crize mondiale dacă va avea o economie în care se investeşte în această perioadă.

‘Domnul Isărescu (Mugur Isărescu – n.r.) a zis un lucru, care mi-ar fi greu să-l contrazic: că o să mai vină o criză mondială. Probabil că o să vină, nu zice nimeni că nu mai vin crize, dar nu cred că vine criza mondială dacă avem noi TVA 19% sau 24%. Cred că noi putem să fim mai bine pregătiţi când va veni o altă criză, sperăm cât mai încolo, dacă o să avem o economie în care se investeşte în această perioadă’, a declarat premierul, la RTV.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în 24 iunie, proiectul de Cod Fiscal care prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% începând din data de 1 ianuarie 2016. De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcţii speciale şi supraacciza la motorină vor fi eliminate din 2016.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că ultima şedinţa CSAT la care nu a participat, întrucât reuniunea s-a desfăşurat la o zi după ce el a plecat în concediu, a fost ‘un plagiat’ după o şedinţă similară convocată în 2013 de fostul preşedinte Traian Băsescu imediat după ce a aflat că el a plecat din ţară.

‘Aia a fost aşa un plagiat după Băsescu. M-a buşit râsul, recunosc, când am auzit de chestia asta. Ştiţi că Băsescu, în 2013, când am plecat, ştia probabil de la SPP când mă urc în avion şi nu mai pot să mă întorc şi a convocat un CSAT nici nu mai ştiu pe ce. Acuma, când m-am urcat în avion, a convocat domnul Iohannis. M-a buşit râsul’, a declarat premierul, comentând faptul că şedinţa CSAT a fost convocată în lipsa sa.

El a arătat că le-a spus miniştrilor care sunt membri ai CSAT să meargă la şedinţă. ‘M-a sunat Gabi Oprea, m-a sunat ministrul de Externe, mi-au spus. Le-am spus: ‘domn’e, duceţi-vă, cum să nu vă duceţi la CSAT. Mi s-a părut, sincer, de copii aşa, de grădiniţă. Măcar Băsescu era original când făcea câte o nefăcută de asta. Domn’e, era Băsescu. Să-l copiezi pe Băsescu…’, a mai afirmat premierul.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare al Ţării au analizat, într-o şedinţă desfăşurată în 30 iulie anul curent, evoluţiile de securitate din proximitatea flancului estic al NATO, impactul regional şi consecinţele pentru România ale acestor evoluţii, precum şi preocupările mai ample la nivel aliat faţă de riscul escaladării situaţiei din proximitatea geografică sudică a Alianţei Nord-Atlantice, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că în cazul în care noul Cod fiscal nu va fi aprobat, nu va putea fi aplicată şi o nouă Lege a salarizării, având în vedere că cele două se află într-o strânsă legătură.

‘Nu. Vă răspund de pe acum: nu. Normal că sunt în strânsă legătură, că sunt legate de bugetul pe care-l vom avea la dispoziţie, în baza prevederilor (noului Cod fiscal – n.r.). Întâi strângi bani prin Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală şi după aceea îi cheltui, nu invers’, a declarat premierul, întrebat dacă va mai intra în vigoare o nouă lege a salarizării, aflată în fază de proiect, în cazul în care nu se adoptă noul Cod fiscal.

El a explicat că afirmaţiile că salariile tuturor bugetarilor vor fi mărite de la 1 ianuarie 2016 şi acest lucru va duce la un dezastru nu sunt reale. ‘S-a spus că de la 1 ianuarie se măresc toate salariile bugetarilor şi o să fie un dezastru. Nu se întâmplă aşa ceva. Legea, aşa cum a fost scrisă de către ministrul Muncii, doamna Plumb, prevede o perioadă de ani de zile de tranziţie. Dacă spune cineva că de la 1 ianuarie se pot mări toate salariile la bugetari, e o minciună. Nu se pot mări. Se pot mări în anumite trepte, în ceea ce lasă spaţiul bugetar în fiecare Lege a bugetului. Dar avem o regulă, avem un sens, adică omul ştie: ‘domn’e, nu mai sunt 70 de mii de clase şi de trepte şi de aranjamente’. Asta este regula, şi pe urmă punem pe această regulă, în baza Codului fiscal şi a veniturilor bugetare…Într-adevăr, nu pierde nimeni niciun leu, dar de adăugat se adaugă ani de zile în baza resurselor bugetare’, a mai declarat premierul.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Parlamentul va lua decizia cea mai bună în privinţa ordonanţei prin care s-a stabilit mărirea indemnizaţiilor înalţilor demnitari ai statului român.

‘Sunt convins că Parlamentul va lua decizia cea mai bună’, a declarat premierul la România TV, unde i s-a spus că este ‘de porc’ ca mărirea salariilor în sectorul public să înceapă cu cele ale demnitarilor. ‘Mie mi se pare mai de porc altceva. Să taci din gură două săptămâni, ca să nu-l superi pe domnul Iohannis, şi după aia să vii să spui că votezi contra în Parlament, cum a făcut PNL-ul. (…) Am înghiţit-o, o las aşa, dar e de 10 ori mai de porc’, a răspuns Ponta.

Premierul a spus că el şi-a exprimat opoziţia faţă de adoptarea ordonanţei privind mărirea salariilor înalţilor demnitari, dar nu pentru că nu ar fi o măsură corectă, iar lucru i l-a transmis şi vicepremierului Gabriel Oprea, căruia i-a spus şi că din partea PNL nu va exista fair-play pe această temă. ‘Nu a existat fair-play, dar acum Parlamentul dezbate ordonanţa’, a spus Ponta.

Premierul a precizat că la mărirea indemnizaţiilor înalţilor demnitari s-a ţinut cont de principiul ca la nivelul conducerilor puterilor din stat să existe un echilibru în privinţa remuneraţiei. ‘Acele cifre nu au fost inventate de cineva, ci s-a mers pe un principiu, şi anume: şeful puterii judecătoreşti, cu şeful puterii executive şi cu şeful puterii fegislative să fie egali, ca să avem trei puteri în stat’, a mai afirmat Ponta.

Liberalii vor susţine respingerea ordonanţei privind salariile demnitarilor şi adoptarea unei singure legi a salarizării pentru întregul sector bugetar, a afirmat, pe 31 iulie, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

‘Am spus-o în prima secundă, susţinem că nu se poate face diferenţiat mărirea salariilor, odată pentru demnitari şi ulterior pentru restul lumii, ci trebuie, fără discriminare, discutată toată la un loc. Vom susţine respingerea ei (a ordonanţei – n.r.) şi discutarea legii salarizării pentru toată lumea’, a declarat Gorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 30 iulie că dacă ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor nu mai este asumată de nimeni, atunci va propune respingerea ei în Parlament.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seara, că el nu va mai candida la viitorul congres al PSD şi că îl susţine pe Liviu Dragnea ca preşedinte al partidului.

‘Eu nu candidez. (…) Normal că îl susţin pe Liviu, dacă aşa l-au votat colegii mei, eu ce să fac? Să mă apuc să-l sap? (…) Nu candidez anul acesta. Că nu o să mai candidez niciodată, nu pot să vă spun aşa ceva. Politica e un sport de lungă durată’, a afirmat Ponta, la România TV.

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat că opinia ‘cvasigenerală’ a Comitetului Executiv Naţional a fost ca în luna noiembrie să se organizeze congresul PSD şi că pregătirea pentru acest eveniment va fi unul dintre obiectivele importante ale echipei de conducere interimară până atunci.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, că pentru el ‘linia roşie’ a consultărilor cu partidele parlamentare pe tema noului Cod Fiscal o reprezintă reducerea TVA la 20%.

‘Din punctul meu de vedere, dacă-i ajută cu ceva la negocierea politică, eu nu mă bag la negocieri politice că nu sunt şef de partid. Dar, dacă-i ajută cu ceva, să revenim la 20% TVA, adică mai scădem 1,8 miliarde de lei (un punct de TVA ca impact bugetar – n.r.). În rest, taxa pe construcţii, ok, eu în continuare nu cred că e un lucru rău, de principiu, dar poate că ajută firmele să-şi…iar impozitul pe dividende este o măsură foarte liberală… Să ştiţi că votanţii social-democraţi nu au dividende, dar dacă vor să o dea ei joi şi pe aceasta, PNL-ul…Pentru mine linia roşie ca să aibe sens tot ce am muncit până acuma este 20% TVA. (…) Aşa cred eu că e bine’, a declarat premierul, la România TV.

Ela precizat că la consultările cu partidele parlamentare pe tema Codului fiscal din partea PSD va fi prezent ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, iar din partea UNPR ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.

‘Am discutat cu domnul Oprea astăzi, şi cu domnul Dragnea, o să meargă domnul Teodorovici cu domnul Nicolicea. Vor prezenta din nou aceste date, dacă cumva le lipseau, pe 17 am înţeles. Acuma sincer, noi suntem într-o situaţie de Caragiale. Adică au votat ceva şi după aia vor să facem consultări pe ceea ce am votat’, a declarat Ponta.

Întrebat despre cine trebuie să trimită un ministru la consultări, premierul sau şeful de partid, Ponta a răspuns: ‘Dacă sunt consultări politice, şeful de partid’. Premierul a adăugat că în situaţia de faţă consultările sunt cerute de ‘un partid politic care a votat o lege şi după aia vrea să se consulte’.

El a adăugat că în această privinţă preşedintele interimar al social-democraţilor, Liviu Dragnea, l-a sunat pentru a se consulta pe acest subiect.

‘Şi a spus să meargă domnul Teodorovici ca membru PSD şi cred că merg şi cei doi preşedinţi de comisii parlamentare, domnul Arcaş de la Senat şi cu Ştefan Viorel de la Cameră. Sunt, de fapt, specialiştii noştri, ai PSD, pe aceste domenii şi să le explice…Dar, haide să nu ne păcălim. Celor de la PNL nu trebuie să li se explice cifrele acestea că le-am dat noi, de aia au votat’, a spus premierul.

De asemenea, întrebat dacă în opinia sa disputa pe Codul fiscal are şi o latură economică, Ponta a răspuns că ‘este sută la sută politică’. ‘Am văzut şi propunerile de acum (ale liberalilor – n.r.) : ‘domn’e, să cădem la pace, să le facem mai încolo’, că să apuce şi ei să facă’, a mai spus premierul.

Totodată, întrebat dacă se ajunge la alt procent de TVA decât 20% în urma consultărilor dintre partidele parlamentare, respectiv 21%, se pune problema plecării sale din fruntea Executivului, Ponta a răspuns: ‘Eu îmi fac datoria. Eu sunt un general manager, în acest moment, al Guvernului şi am patru oameni în Consiliul de Administraţie, domnul Liviu Dragnea, domnul Oprea,domnul Tăriceanu şi domnul Daniel Constantin. Datoria mea e să le spun cum arată lucrurile, după care ei o să ia decizia politică’, a mai afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că speră să scape de o nouă intervenţie chirurgicală la genunchi întrucât a făcut recuperare.

‘Cred că scap, că am făcut recuperare, sper să scap de o nouă intervenţie’, a spus Ponta, la România TV.

Acesta a mai afirmat că toate costurile intervenţiei au fost suportate din bugetul familiei sale.

‘Mulţumesc lui Dumnezeu că suntem o familie care pe medie stăm foarte bine. (…) Eram obligat, dacă aveam un sponsor, trebuia să scriu în declaraţia de avere. Nu mi-a sponsorizat nimeni nimic’, a precizat premierul referitor la costurile operaţiei din Turcia.

Premierul Victor Ponta afirma, pe 23 iulie, că este posibil să fie supus unei noi operaţii la genunchi, însă nu atât de gravă ca prima.

‘E foarte posibil să mai trebuiască să mai fac încă o operaţie la genunchi. Dar nu e nimic atât de grav ca data trecută. E doar ce nu s-a reuşit data trecută. Dacă vor fi câteva zile de absenţă, evident e vicepremierul Oprea care mă suplineşte fără nicio problemă. (…) O să lipsesc doar câteva zile. Cei care au mai avut probleme cu meniscul ştiu că în câteva zile se rezolvă’, a declarat la Romania TV premierul.

La jumătatea lunii iunie, premierul Victor Ponta s-a operat la genunchi într-o clinică din Turcia.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, referitor la interviul acordat de ambasadorul Ungariei la Bucureşti că guvernul ţării vecine doreşte să provoace autorităţile române în contextul criticilor la care este supus de ţările europene şi de Statele Unite.

‘Cred că guvernul Ungariei – şi ambasadorul face jocul guvernului – încearcă foarte tare să ne provoace. Ei în acest moment sunt criticaţi de toată Europa şi de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva emigranţilor şi atunci încearcă o chestie: ‘Hai să tragem şi România în scandal’. Eu nu vreau să fac chestia asta. Vreau să răspundă ei pentru ceea ce fac acolo. Mă bucur că maghiarii vin şi cumpără alimente din România şi firme occidentale care înainte aveau fabrici în Ungaria şi le mută în România. Eu sunt mulţumit cu chestia asta. (…) Nu vreau să mă las provocat’, a spus Ponta, la România TV.

Întrebat dacă pe această temă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a consultat cu preşedintele Klaus Iohannis, Ponta a răspuns că Aurescu ‘e un tip atât de tehnocrat şi de profesionist încât de fiecare dată a ţinut legătura şi cu Administraţia Prezidenţială, cu Lazăr Comănescu’.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni dimineaţă, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Nagy Karoly Zoltan, context în care s-a arătat că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relaţiei bilaterale, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de MAE.

‘În cadrul discuţiei, partea română şi-a exprimat dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare. Acestea demonstrează, o dată în plus, faptul că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relaţiei bilaterale şi fundamentele politico-juridice ale acesteia şi anume Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat în 1996, şi Declaraţia de Parteneriat Strategic, semnată în 2002. Partea română a reiterat apelul ferm ca această relaţie bilaterală să fie tratată cu maximă responsabilitate, în virtutea principiului bunei vecinătăţi şi a statutului comun de state membre UE şi NATO’, arată MAE.

În comunicat se precizează că MAE a subliniat ‘caracterul complet inadecvat al declaraţiilor din perspectiva raportării la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat în statul de reşedinţă, mai ales în ceea ce priveşte aprecierile inacceptabile şi lipsite de deferenţă la adresa prim-ministrului României’.

(Agerpres/FOTO arhivă observator.tv)

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:27

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)

Problema plăţii orelor suplimentare lucrate sâmbătă şi duminică în domeniul ordinii publice va fi reglementată cu prioritate la începutul...

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 14:58

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri definitiv acţiunea în justiţie deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării...

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:29

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an