Ponta: Vom avea 15 direcţii prioritare de acţiune în programul de guvernare
Publicat de Lucian Bălănuţă, 12 decembrie 2014, 18:17 / actualizat: 12 decembrie 2014, 20:05
Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că programul de guvernare pentru perioada 2015 – 2016 va avea 15 direcţii prioritare de acţiune, un accent deosebit urmând să fie pus pe combaterea evaziunii fiscale, fondurile europene, centralizarea şi dezvoltarea capacităţilor administrative, sistemul fiscal. La finalul unei reuniuni a coaliţiei de guvernare, şeful Executivului a anunţat o agendă de acţiuni prioritare care continuă să se înscrie în programul de guvernare cu care USL a candidat în 2012 şi pentru care a obţinut majoritatea în Parlament.
‘Aceste acţiuni prioritare din agenda 2015 – 2016 le-am structurat pe două tipuri de acţiuni, guvernamentale şi de politici publice, care privesc în special şi se pot concretiza prin decizii luate în cadrul Parlamentului României. Acţiunile prioritare de guvernare în perioada 2015 – 2016 în cadrul majorităţii parlamentare şi al Guvernului vom avea 15 astfel de direcţii de acţiune şi de domenii în care dorim să continuăm lucruri bune începute în cei doi ani şi jumătate de guvernare comună, dar să accentuăm şi să putem evalua foarte clar rezultate concrete’, a spus Ponta. Premierul a subliniat că va prezenta agenda de priorităţi, ‘într-o formă dezvoltată’, luni după-amiază, Parlamentului, când va cere votul pentru ‘noua formulă guvernamentală restructurată’. El a precizat că, în domeniul dezvoltării economice şi al sistemului fiscal, Guvernul vizează un nou Cod Fiscal şi Codul de procedură fiscală, Legea privind redevenţele, mediul de afaceri şi investiţiile, măsurile de sprijin social şi reducerea deficitului bugetar.
Referitor la agricultură, priorităţile guvernamentale au în vedere subvenţii naţionale şi europene, dezvoltarea sistemului de irigaţii, măsuri pentru promovarea produselor agro-alimentare româneşti, reducerea TVA la produsele agro-alimentare şi declanşarea sistemului naţional de cadastrare a suprafeţelor agricole din zona rurală. Ponta susţine, de asemenea, că Guvernul are obligaţia ‘să vadă nu numai cantitatea, ci şi calitatea absorbţiei fondurilor europene’. Premierul a mai arătat că, în zona educaţiei, Executivul are de implementat ‘măsurile de creştere a salarizării personalului din sistemul de educaţie şi de monitorizare şi creştere a calităţii actului educaţional’.
În domeniul sănătăţii, Ponta a precizat că ‘investiţiile în resursele umane şi în infrastructură şi accesul tuturor persoanelor la programele de sănătate reprezintă una dintre priorităţile pentru agenda 2015-2016’.
Potrivit premierului, Guvernul doreşte să continue strategia de independenţă energetică a României şi să creeze politici pentru un mediu competitiv în domeniu, reducerea subvenţiilor, cu păstrarea unor preţuri suportabile pentru populaţie. ‘Vă asigur că voi colabora cu noul preşedinte pentru ca deciziile care se iau la nivelul Consiliului European să fie decizii la care România are o poziţie şi îşi poate atinge obiectivele sale naţionale.(…) Sper ca, începând de anul viitor, România să aibă o poziţie foarte clară, ceea ce nu a a avut în ultimii ani la nivelul Consiliului European, să poată lua decizii, inclusiv cele referitoare la modul de aplicare a raporturilor între Comisia Europeană şi România’, a spus Ponta, referindu-se la rolul României în cadrul structurilor europene, o altă prioritate anunţată a viitorul Executiv.
Alte proiecte prioritare ale guvernului vizează justiţia, apărarea şi siguranţa naţională, dar şi aspecte privind digitalizarea administraţiei publice locale, continuarea investiţiilor în sisteme de protecţie împotriva inundaţiilor, noul Cod silvic sau aplicarea sistemului de monitorizare ‘Radarul pădurilor’.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)