Prahova: Sursa de poluare a apei de la Breaza, încă neidentificată; ISU vine cu un plan pentru populaţie
Publicat de Lucian Bălănuţă, 12 februarie 2016, 12:35
Sursa de poluare a apei distribuită la peste 9.000 de persoane din oraşul Breaza nu a fost încă identificată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova dispunând continuarea verificărilor, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) urmând să transporte apă potabilă populaţiei.
Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, presei, de Prefectura Prahova, CJSU a dispus, la o săptămână de la depistarea bacteriilor în apa livrată la Breaza din sursa Nistoreşti, constituirea unei comisii mixte formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Apelor Române, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova care să efectueze verificări pentru a identifica sursa de poluare.
În cadrul aceleiaşi şedinţe a CJSU s-a stabilit că ISU Prahova va transporta, în perioada 12-14 februarie, cu două cisterne a câte 5.000 de litri, apă potabilă pentru populaţia de la Breaza.
Conform comunicatului citat, operatorul Hidro Prahova asigură apa potabilă pentru unităţile medicale şi pentru cele de învăţământ.
‘SC Hidro Prahova SA şi Primăria Breaza vor continua monitorizarea calităţii apei în localitate, până când aceasta va intra în parametrii de potabilitate’, se mai arată în document.
Surse din cadrul autorităţilor locale au declarat, pentru AGERPRES, că ISU nu a transportat apă potabilă populaţiei până la acest moment, pentru că nu a primit nicio solicitare din partea autorităţilor, astfel că, în ultimele zile, populaţia fie a consumat apă de la robinete, pe care a fiert-o, fie şi-a cumpărat apă îmbuteliată.
Directorul DSP Prahova, Anca Dobrescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că în urmă cu cinci zile a fost depistată la analize bacteria Clostridium perfringens, astfel că apa care ajunge din sursa Nistoreşti la o parte dintre locuitorii oraşului Breaza nu este potabilă.
‘Până la recontrol, apa rămâne nepotabilă, Hidro Prahova (operatorul de apă- n.r.) duce cisterne pentru consumul de apă, iar cea care curge pe reţea se foloseşte numai în scop menajer’, a declarat Dobrescu.
Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, a precizat că, după depistarea bacteriei, au fost luate măsuri pentru dezinfecţie, iar în paralel se fac demersuri pentru furnizarea de apă potabilă din sursa de la Paltinu.
‘Sanepid a depistat o bacterie acum cinci zile, ne-a pus să facem dezinfecţie, am spălat bazinele, conducta, am schimbat filtrele, facem din nou probe să vedem dacă am scăpat de acea bacterie, dar Hidro Prahova, paralel, face spălarea conductelor noi pe programul Managementul apă-canal şi cred că la noapte, mâine dimineaţă va fi apă potabilă din sursa Paltinu în oraşul Breaza’, a spus Semcu la acel moment.
În acest oraş au fost lipite afişe ale Hidro Prahova prin care locuitorii sunt avertizaţi că ‘din data de 8.02.2016 apa livrată în oraşul Breaza are parametrii de potabilitate neconformi’. De asemenea, pe afişe scrie că, dacă totuşi apa din reţea va fi folosită pentru consum, atunci ea trebuie ‘obligatoriu’ fiartă în prealabil timp de minim zece minute.
Prefectul Rodica Paraschiv a precizat că peste 9.300 de persoane din cei aproape 17.000 de locuitori ai oraşului Breaza sunt afectaţi de această situaţie.
(Agerpres/ FOTO