Premierul a cerut ministerelor să definitiveze actele normative privind pachetul de relansare economică
Publicat de gabrielarotaru, 4 iunie 2020, 18:41
UPDATE, ora 19:00 – Premierul Ludovic Orban a solicitat, joi, ministerelor Finanţelor, Economiei, Muncii şi Fondurilor Europene să definitiveze actele normative cuprinse în pachetul de relansare economică.
‘Am solicitarea către toate ministerele implicate în pregătirea pachetului economic de relansare să lucreze pentru definitivarea actelor normative. (…) Este vorba despre Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, în care avem mari speranţe şi avem multă încredere domnule ministru (Marcel Boloş – n.r.) că vom putea accesa într-un termen cât mai rapid fondurile europene‘, a declarat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Prim-ministrul a adăugat că, din datele pe care le are, România se poate pregăti pentru absorbţia fondurilor din programul SURE de susţinere a forţei de muncă şi i-a cerut ministrului Fondurilor Europene ca, împreună cu Ministerul Muncii, să lucreze la modificarea legislaţiei care să permită accesarea acestor bani.
‘Acolo este vorba de muncă flexibilă şi va trebui să avem câteva modificări legislative, împreună cu Ministerul Muncii va trebui să le pregătiţi, astfel încât să putem să accesăm banii‘, a spus Orban.
El a cerut şi lămuriri cu privire la un fond suplimentar care poate fi accesat în 2020 – 2022: ‘Despre ce fond este vorba domnule ministru?’.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că este vorba despre o sumă de 1,5 miliarde de euro, bani care provin din facilitatea de finanţare REACT-EU, iar România are această alocare pentru măsuri de sprijin ca urmare a crizei COVID-19.
Întrebat dacă regulamentul a fost propus de Comisia Europeană, Boloş: ‘A fost deja prezentat în consultare publică încă de săptămâna trecută, noi l-am parcurs, suntem cu el în situaţia în care am transmis observaţiile noastre către reprezentanţa noastră de la Comisie. Şi sperăm să se definitiveze cât mai curând sumele pentru că ele sunt orientative’.
Orban i-a cerut ministrului ca autorităţile române să se implice activ în ‘negocierea şi decizia’ privitoare la ‘Recovery Fund’.
‘Domnule ministru, vă mandatez pe dumneavoastră să pregătiţi programul de recuperare şi rezilienţă care va fi necesar pentru a putea accesa. Sigur, încă nu e într-o formă finită regulamentul, reglementarea, dar, deja, putem avea câteva idei şi putem să fim cu un pas înainte, astfel încât să ne facem temele cât de repede posibil‘, a spus premierul.
În replică, ministrul a precizat că i-a pregătit o informare pe acest subiect, care este unul de ‘importanţă strategică naţională’, şi, de asemenea, un plan de acţiune pe aceeaşi temă, astfel încât să se respecte termenul prevăzute în draftul de regulament – luna octombrie.
Guvernul are programată pentru astăzi săptămânala şedinţă în care este posibil să continue analiza actelor normative, care trebuie să fie adoptate pentru relansarea economiei şi pentru păstrarea locurilor de muncă.
Premierul Ludovic Orban a discutat, ieri, cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, despre modul de derulare a programului IMM Invest, planul de redresare economică, atragerea de surse de finanţare interne şi externe, dar şi debirocratizarea şi digitalizarea îndeosebi în relaţia ANAF cu contribuabilii.
De asemenea, executivul vrea să lanseze un program de susţinere a marilor companii, printr-un sistem de garantare a creditului comercial.
Prin acest program se mai doreşte şi ca băncile să acorde credite avantajoase pentru capitalul de lucru, astfel încât să nu se blocheze relaţiile economice. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)